La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10111

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Treballarà­s tot tallant bacallà. Mesura de xocolata.

2 Animada psicològic­ament o física. Aquestes són clientes de radiofonis­ta. 3 Sense bateria. L’enterra sota un munt de terra i pedres. Bes caòtic i entortolli­gat. 4 Onerosos com els automòbils de la casa Rolls-Royce. Colador de gra. L’instrument de vent més oficialist­a. 5 La comparca que té una capital que pot ser igualada, però mai superada. Territoris que domina el monjo d’un rang molt apreciat en el món del vi.

6 L’antilop dels mots encreuats, que és i no és banyut. Falca sense efecte. Ho adobo en absència d’oxigen. Has perdut la porteria de rugbi.

7 La teva. Magistrats espartans elegits per defensar els interessos del poble. Orella d’anglès. Ens cal per respirar. 8 Adjudicar impostos sense taxímetre. Cultivar la terra. 9 As. Posem el morrió a un animal mossegador. No pas religiosos, malgrat la devoció amb què els joves usuaris de les xarxes socials els persegueix­en.

10 Temperatur­a baixa a ca l’Alfred. Garrí. La lletra dels embriacs. 11 El cor dels dies. Repeties. El bruixot d’en Picanyol. 12 Narcís Mañosa Pedemonte. Mesurat. Notes sense cap ni peus. 13 Is llatines de Mendelèjev. Protectore­s del mar en calma en la mitologia grega. 14 Despullame­nts. Fa la verema.

VERTICALS 1 Capturant sardines sense baixar de la diligència. Posin a punt el piano. 2 Proveït d’armes còrnies que sobresurte­n del crani. Remena en velles ferides. 3 No parlem. Rosada a pas de bou. Comença a abeurar-los. Pere Domingo Domènech.

4 Deixi d’exercir un càrrec. Última part de la tragèdia grega. Rei sense corona. 5 El més ruc de la base. Banc de sorra que es forma a la desembocad­ura d’un riu. Prova gastronòmi­ca. 6 Els nostres besavis s’ho fotien pel nas. Fem les segones (o terceres) veus d’una tonada que ens agrada. Acaba com comença. 7 Pintada llibertàri­a. Esgarrapar. Fent l’ànec en el sentit antic de l’expressió. 8 Acostumar. La part posterior del bosc. S’organitzen en bancs, però no són calés. 9 Òxid d’itri. Camp d’oliveres.

10 Tres de l’eixida. Municipi de l’Anoia conegut per un aeròdrom. Del dret són espais celestes i del revés no el deixa anar. 11 Casanova bioquímic. Encegaries. Dia sense albada. 12 Ho trenca. Canals de regatge. Aversió capital. 13 Xoca i torna, com una pilota. Fem cops de càstig.

14 Conseller. Rebuda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain