La Vanguardia (Català)

El planter més saborós

Canal Cocina compleix 20 anys com el productor de continguts gastronòmi­cs més important a Espanya

- FRANCESC PUIG Madrid

Ens sentim correspons­ables que ara la societat espanyola sigui molt més feliç quan s’asseu a taula”. Així de contundent s’expressa Mandi Ciriza, directora de Canal Cocina, a l’hora de valorar els 20 anys de vida de la cadena gastronòmi­ca. Amb una audiència de més de 430.000 espectador­s que connecten cada dia amb la cadena, la directora afirma que aquest aniversari arriba en un moment “molt saludable per al canal si es té en compte l’atomitzat panorama televisiu actual” i destaca com a factor clau del seu èxit “convertir una necessitat en un plaer”.

Canal Cocina, present en més de cinc milions de llars a través de diferents operadors de televisió de pagament, s’ha consolidat com el creador més important i productor de continguts gastronòmi­cs de televisió a Espanya: en tot aquest temps més de 200 cuiners han tingut programa propi, s’han produït més de 8.000 espais i s’han creat més de 200 formats originals, amb una producció pròpia del 80%.

El canal va arrencar l’abril del 1998 com un receptari televisiu dirigit fonamental­ment “a les mestresses de casa que havien d’alimentar la família diàriament”, explica Ciriza, que recorda que molts profession­als li van augurar una vida curta, “però 20 anys després hem demostrat que estaven equivocats”. Bé és veritat que pel camí, fa 12 anys quan Ciriza es va incorporar al canal, es va fer un canvi de rumb: “Vam detectar que el potencial d’un canal de gastronomi­a podia ser molt més gran i vam apostar per continguts dirigits a tots els públics, gustos, edats i condicions socials. Com que tots mengem, tots havíem de poder gaudir d’un canal com aquest”.

La directora subratlla que un elevat percentatg­e de l’audiència no sap cuinar, “ni en vol aprendre”, però li agrada menjar i “vol saber quins restaurant­s estan de moda, quins vins es fan a cada comarca o què es menja en altres llocs del món. Menjar és molt més que alimentar-se; aquesta és la nostra màxima”. Amb aquest objectiu, van néixer espais com Los 22 minutos de Julius, innovador en el factor temps; 4x20 i Recetas por cinco euros, que per primera vegada mostraven menús en funció del pressupost; o formats en què es convidava polítics com Hoy cocina el alcalde, pel qual han passat més de 50 convidats.

Molts noms de la televisió i de la gastronomi­a han tret el cap al “canal de l’ou ferrat”, anomenat així pel símbol del seu logotip. Allà van començar rostres televisius ara populars com Alberto Chicote (Pesadilla en la cocina, La Sexta) o Samantha Vallejo-Nágera i Pepe Rodríguez (Masterchef, TVE). “Ens considerem planter de tots aquests cuiners televisius que ara ocupen el prime time de cadenes generalist­es”, comenta Ciriza, per a qui el canal també ha obert el camí per als talents culinaris que ara triomfen a la televisió en obert.

A més, la cadena ha estat testimoni dels primers passos televisius de cuiners avui molt reconeguts com Ángel León, Eneko Atxa, Mario Sandoval o Paco Roncero; hi han col·laborat prestigios­os xefs com Pedro Subijana, Juan María Arzak, Martin Berasategu­i o Pedro Larrumbe; i també figures mediàtique­s internacio­nals com Jaime Oliver, Gordon Ramsay, Donna Hay o Anna Olson. La directora també destaca profession­als presents al canal des de l’inici, com Iñigo Urrechu i Koldo Royo, a més de mostrar un emocionat record per a Iñaki Oyarbide, mort el 2015.

Produïda per AMC Networks i amb emissió en 4K, Canal Cocina també ha traspassat fronteres (25 països de Llatinoamè­rica emeten els seus espais) i s’ha colat a la televisió en obert (Cocineros españoles en el mundo a Atresmedia i Me voy a comer el mundo a TVE). La directora del canal també destaca que ara se’ls veu com a productors experts en aquest contingut i que els encarregue­n projectes com Atleta gourmet, un espai de rutes gastronòmi­ques amb Iñigo Urrechu que s’emet aLa2.

 ?? AMC ?? Me voy a comer el mundo, presentat per Verónica Zumalacárr­egui, un dels vaixells insígnia de la cadena
AMC Me voy a comer el mundo, presentat per Verónica Zumalacárr­egui, un dels vaixells insígnia de la cadena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain