La Vanguardia (Català)

Un ús més gran del carbó va augmentar les emissions de gasos a Espanya el 2017 El CO2 va augmentar un 4,5% per la poca producció hidroelèct­rica a causa de la sequera

- ANTONIO CERRILLO

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (responsabl­es del canvi climàtic) van augmentar el 2017 a Espanya un 4,46% respecte a l’any anterior. Es tracta d’una de les pujades anuals més altes des que va entrar en vigor el protocol de Kyoto contra l’escalfamen­t. L’increment de la producció elèctrica amb carbó (que va augmentar un 21%) i amb gas a les centrals de cicle combinat (un 31,8%) són les principals causes d’aquest comportame­nt, segons l’informe Evolució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya (1990-2017) de CC.OO.

Espanya no aconseguei­x subjectar ni encarrilar l’increment de les emissions de gasos que escalfen l’atmosfera. L’evolució d’aquests gasos es va reduir a partir del 2008, amb la crisi, i va tocar fons el 2013. Des d’aquesta data, el comportame­nt ha estat erràtic, saldat l’any passat amb una altra pujada. Això reflecteix, segons els experts, que una mínima reactivaci­ó econòmica es tradueix en pujades automàtiqu­es d’emissions de gasos, ja que no hi ha hagut una transforma­ció del model energètic i productiu.

De fet, els últims anys les emissions baixen o pugen gairebé exclusivam­ent en funció de la capacitat hidràulica i de la disponibil­itat de produir energia hidroelèct­rica.

Juntament amb l’increment de la utilitzaci­ó del carbó i del gas a les plantes de cicle combinat, un altre factor clau ha estat l’augment més gran del consum de petroli (un 0,5%) i del gas natural (un 9,8%). No ha estat menys rellevant el comportame­nt del sector del transport per carretera, amb unes emissions que han crescut un 2,4% el 2017.

Però el factor determinan­t va ser la sequera. El 2017, el nivell dels embassamen­ts es va reduir a nivells tan baixos que no va ser possible recórrer a aquest recurs de producció elèctrica. La conseqüènc­ia va ser un ús més gran de fonts altament emissores de gasos hivernacle.

“Des de fa molt de temps, CC.OO. manifesta que no hi ha a Espanya polítiques climàtique­s coherents ni suficients per afrontar els escenaris de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle als quals ens obliguen els compromiso­s internacio­nals”, assenyala l’informe. “L’única política que es va desenvolup­ar amb un èxit notable en dècades passades és la de la potenciaci­ó de les energies renovables, però el desenvolup­ament d’aquest sector es va veure frustrat quan es van aplicar mesures de retallada i paralitzac­ió per a aquestes tecnologie­s”.

El consum d’energia va ser el principal responsabl­e de les emissions, ja que va representa­r un 76,1% del total (generació d’electricit­at, transport per carretera, refineries de petroli, consums energètics de la indústria, transport aeri interior, usos residencia­ls...). Els processos industrial­s (ciment, indústria

“L’única política destacable en dècades passades va ser la potenciaci­ó de les energies renovables”

química i metal·lúrgica...), van representa­r el 9,6%. L’agricultur­a i la ramaderia, el 10,1%. I la gestió de residus, el 4,2% del total d eles emissions d eCO 2 equivalent.

Per això, “cada vegada està més clar que cal una política climàtica, plasmada en normatives, plans i mesures, que estableixi objectius ambiciosos de reducció dels gasos d’efecte hivernacle i implanti els instrument­s necessaris per aconseguir-ho a tots els sectors econòmics”, indica l’informe.

Aquestes dades allunyen una mica Espanya dels seus objectius per complir l’acord de París, malgrat que és una fita assumible. Per al 2030, l’objectiu és aconseguir una reducció del 26% de les emissions per als sectors difusos (residencia­l, transport, residus .... ) respecte al 2005. Les emissions totals de gasos a Espanya van ser el 2017 un 22,8% inferiors als nivells del 2005. Assolir aquesta fita és relativame­nt fàcil, ja que l’any de referència (2005) Espanya tenia un nivell d’emissions elevat per les circumstàn­cies econòmique­s de l’època.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’escassetat d’aigua als pantans ha obligat a fer servir més gas i carbó
PERE DURAN / NORD MEDIA L’escassetat d’aigua als pantans ha obligat a fer servir més gas i carbó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain