La Vanguardia (Català)

Moltes dones amb càncer de mama no es beneficien de la quimioterà­pia Un test genètic aclareix en quins casos es pot prescindir del tractament

- Reuters

Al voltant del 70% de les dones que tenen un càncer de mama diagnostic­at en les seves fases inicials, i amb un tumor de risc considerat intermedi, poden prescindir de la quimioterà­pia sense que empitjori el pronòstic de la malaltia. És la conclusió a la qual ha arribat un estudi en què han participat més de 10.000 dones i que està destinat a canviar el tractament d’un elevat percentatg­e de càncers de mama.

Els resultats de l’estudi, finançat pel govern dels EUA, es van presentar ahir al congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO, per les seves inicials en anglès) que s’està celebrant a Chicago. Amb uns 40.000 participan­ts, és la trobada anual més important d’oncòlegs del món. Els resultats es publicaran pròximamen­t a la revista The New England Journal of Medicine.

“És un gran avanç”, va declarar Larry Norton, especialis­ta en càncer de mama de l’hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York, que va tenir un paper decisiu en la posada en marxa de l’estudi fa més d’una dècada. Significa que “potser 100.000 dones només als Estats Units”, i moltes altres a la resta del món, “no necessiten la quimioterà­pia” que reben actualment i se’n podrien estalviar els efectes secundaris.

L’objectiu de l’estudi era determinar la millor manera de tractar dones amb càncer de mama diagnostic­at en estadis inicials (cosa que inclou la gran majoria dels que es detecten en mamografie­s rutinàries) i que respon a tractament hormonal (fet que representa al voltant del 80% de tots els càncers de mama).

Els autors de l’estudi van avaluar el risc de reaparició del càncer en un termini de deu anys a partir d’un test que analitza 21 gens en cèl·lules del tumor i que ofereix un resultat en una escala de 0 a 100. Aquest test ja s’ha començat a fer servir en un munt d’hospitals, incloent-hi alguns d’Espanya.

En l’actualitat, quan el resultat del test és baix, amb un valor d’entre zero i deu, fet que indica que hi ha una probabilit­at molt petita que el càncer reaparegui, les pacients són tractades només amb cirurgia per extirpar el tumor i teràpia hormonal.

Quan el resultat del test és alt, d’entre 25 i 100, el tractament hormonal es complement­a amb quimioterà­pia per minimitzar el risc que el càncer reaparegui anys més tard.

Però quan el resultat és intermedi, en l’interval de 10 a 25, no estava clar si és millor per a les pacients rebre quimioterà­pia o no.

Les 6.711 dones participan­ts en l’estudi que van tenir un resultat en aquest interval intermedi es van dividir en dos grups. Aproximada­ment la meitat va rebre només teràpia hormonal. L’altra meitat va rebre a més quimioterà­pia. L’estudi es va restringir a dones que no tenien cèl·lules canceroses als ganglis limfàtics (perquè ja no es considerar­ien en un estadi inicial de la malaltia) i que no tenien receptors HER2 a les cèl·lules tumorals (perquè podrien respondre a altres tractament­s dirigits contra aquests receptors).

Segons els resultats presentats al congrés de Chicago, les pacients més grans de 50 anys de risc intermedi no obtenen cap benefici addicional de la quimioterà­pia. És a dir, no es modifica el risc de reaparició del càncer en un termini de deu anys.

En dones de menys de 50 anys, la quimioterà­pia sí que redueix el risc de recidiva quan el resultat del test genètic se situa entre 16 i 25.

Segons dades dels Estats Units, el 40% de les dones amb càncer de mama no es beneficien de tests per predir el risc de reaparició del càncer i, per tant, no es pot decidir el millor tractament en funció d’aquest risc. “Aquest estudi proporcion­a la prova de més alt nivell del fet que el nostre test és imprescind­ible en la pràctica clínica”, ha declarat Steven Shak, director científic de l’empresa Genomic Health, que comerciali­tza el test utilitzat en l’estudi.

L’estudi s’ha fet amb pacients en què la malaltia s’havia diagnostic­at en una fase inicial

 ?? ERIC GAILLARD / REUTERS ?? Un metge examina una mamografia
ERIC GAILLARD / REUTERS Un metge examina una mamografia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain