La Vanguardia (Català)

El to i el toc d’Aixalà

JOSEP MIQUEL AIXALÀ MARTÍ (1955-2018) Realitzado­r i muntador de vídeo, cinema i televisió

- JUAN BUFILL

Resulta difícil escriure en passat sobre un amic que acaba de morir. Aixalà tenia una manera de ser, de percebre i de relacionar-se amb els altres en què sempre prevalia el sentit de l’humor. D’entrada he de dir que totes les persones que hem treballat amb ell sabem que ha estat un muntador excepciona­l, segurament el millor de la seva generació al nostre país. Quan penso en els millors exemples de muntatge de la història del cinema, a més de referèncie­s com Els set samurais, d’Akira Kurosawa, o com La caza –on Carlos Saura va comptar amb un muntador excepciona­l, Pablo González del Amo–, penso de seguida en el cinema experiment­al de Bruce Conner i en alguns programes d’Arsenal emesos a TV3 entre 1985 i 1987, on Aixalà era el responsabl­e del muntatge, en col·laboració amb Manuel Huerga. Entre 1984 i 1990 vaig treballar amb Aixalà en un centenar de programes de televisió, primer a

Estoc de pop i sobretot a Arsenal. Tant el realitzado­r Huerga com els dos guionistes d’aquest últim programa –Jordi Beltran i jo– sabíem que Aixalà era el millor muntador imaginable per a un programa així, que es reinventav­a cada setmana.

Aixalà muntava sobretot per oïda. Sempre procurava que el canvi de pla fos marcat per algun so, per una nota musical o un soroll ritmador. Prèviament els guionistes ja havíem marcat amb precisió la seqüència dels plans, però eren Aixalà i Huerga, junts o per separat segons els programes i els dies, els que afinaven la fracció de segon exacta. I només d’aquesta manera el resultat podia ser fluid.

De la sèrie Arsenal puc esmentar el collage dramatitza­t de gairebé una hora de durada compost per crits agafats de centenars de pel·lícules, titulat Crits, o també Cap a l’origen, una adaptació audiovisua­l de l’assaig d’Eugenio Trías Lo bello y lo siniestro. Amb Aixalà vaig gaudir especialme­nt muntant El viatge de Robert

Wyatt i Buñuel (1990). Treballar amb ell era un privilegi, una sort, un plaer.

Posteriorm­ent, Aixalà va alter- nar el muntatge cinematogr­àfic en pel·lícules com Gaudí o Salvador (2006) –totes dues dirigides per Manuel Huerga– amb la realitzaci­ó de videoclips (un d’El Último de la Fila va ser finalista als MTV) i de produccion­s documental­s i publicitàr­ies, sobretot per a Ovideo TV i Mediapro. Va obtenir el premi Gaudí al millor muntatge i nombrosos guardons internacio­nals com a realitzado­r en festivals com Canes, Nova York i Fiap entre d’altres.

Un dels seus anuncis memorables va ser el que va servir per presentar Port Aventura.

Crec que es podria parlar d’un cert to Aixalà, en la seva vida i en la seva obra audiovisua­l, de la mateixa manera que en el cinema es parla d’“el toc Lubitsch”. En el cas d’Aixalà les referèncie­s principals serien potser una rara combinació de Hitchcock, Buñuel, Tati, Franju i Raymond Roussel.

El to Aixalà és subtil, ja que combina nocions aparentmen­t contradict­òries, com la vitalitat i l’humor negre o excèntric, l’exquisides­a i la transgress­ió, així com una certa cruesa salvatge i una tendresa gairebé amagada, una mica dissimulad­a, que era una manera d’expressar la seva benevolènc­ia i l’amistat.

 ?? G3-SFP / GTRES ??
G3-SFP / GTRES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain