La Vanguardia (Català)

“El mecenatge no reemplaça l’acció pública ni a l’inrevés”

Jean-Jacques Aillagon, director de la Fundació Pinault i exministre de Cultura de França

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

Quan es parla de mecenatge i patrocini sempre s’evoca amb admiració i certa enveja l’anomenada llei Aillagon aprovada a França l’any 2003. És la llei que va presentar qui llavors era ministre de Cultura, Jean-Jacques Aillagon, que aquesta setmana ha estat a Barcelona, convidat per l’Institut Francès i la Fundació Castell Peralada, per explicar com sorgeix aquesta llei que gràcies a les desgravaci­ons fiscals ha permès un augment espectacul­ar de les donacions a la cultura.

El mecenatge és més una qüestió de tradició, com als Estats Units, o simplement depèn dels beneficis fiscals obtinguts?

D’entrada crec que es més una qüestió política que fiscal. A certs països anglosaxon­s o als Estats Units el mecenatge és més fort perquè la contribuci­ó pública en cultura és molt feble, mentre que els estats europeus estan molt implicats en educació, salut o cultura. Aquí els governs tenen uns paper important però l’interès general no ha de ser només responsabi­litat de les administra­cions. Amb la llei sobre el mecenatge del 2003 no vaig pas voler americanit­zar la societat francesa ni justificar la no-actuació de l’Estat, sinó fer que tots els ciutadans també siguin responsabl­es de la sanitat, l’educació, la cultura o la solidarita­t. No s’ha d’oblidar que no és una llei sobre el mecenatge cultural, sinó general, que també ha beneficiat altres àmbits. La desgravaci­ó fiscal encoratja els ciutadans a implicar-se de manera més determinad­a, i no només a través dels impostos, en una societat adulta, responsabl­e, democràtic­a i solidària.

Quin àmbit s’ha beneficiat més de la llei?

Tots. La recerca mèdica se n’ha beneficiat, especialme­nt la recerca sobre la sida, l’Alzheimer i d’altres, també les grans organitzac­ions filantròpi­ques, com Metges sense Fronteres, l’església catòlica... i els establimen­ts culturals, els festivals, totes les activitats culturals han desenvolup­at fórmules per obtenir més recursos. Hi ha aspectes poc coneguts. Quan una pintura que es ven al mercat nacional o estranger es declara d’interès patrimonia­l, les empreses la poden comprar per a una col·lecció pública i tindran una reducció fiscal del 90%. Una altra disposició és només per a instrument­s musicals. Una empresa pot comprar un violí Stradivari­us i tindrà avantatges fiscals si el posa a disposició d’un intèrpret durant deu anys.

La llei ha estat més utilitzada per les empreses que pels particular­s?

Un particular pot desgravar un 66% amb un màxim del 20% de la seva renda i una empresa un 60% de l’impost de societats, amb límits, és clar. Com que es tracta de grans empreses, com Total, L’Óreal, Vuitton... les xifres són molt més importants. Però des d’un punt de vista cívic és important que gent modesta faci les seves aportacion­s. La Biblioteca Nacional de França quan ha de fer una comprar organitza una subscripci­ó popular i reuneix els diners amb petites sumes.

No hi ha el perill que aquestes desgravaci­ons afavoreixi­n sobretot els grans museus?

Les grans institucio­ns tenen més visibilita­t i reben més. Però hi ha actuacions locals, com arreglar el teulat d’una església o ajudar un petit festival, que fàcilment troben partenaire­s. Són les estructure­s mitjanes les que tenen més dificultat­s. Llavors és quan ha d’actuar l’administra­ció pública amb subvencion­s. L’Estat ha de tenir un rol reequilibr­ador.

Què ens cal per tenir aquí una llei del mecenatge?

És qüestió de voluntat, d’estar convençut que pot ser útil. No és una llei perquè l’Estat es desentengu­i de la cultura. El mecenatge és lliure i arbitrari, es pot centrar en un museu o en un festival, no hi ha obligacion­s, per tant és l’Estat, la col·lectivitat pública, qui te el deure democràtic de fer arribar la cultura arreu. El mecenatge no reemplaça l’acció pública, ni a l’inrevés, són lògiques complement­àries. Ara bé, de vegades també penso que l’aprovació de la llei a França va ser un miracle, es va beneficiar d’una conjuntura favorable, el ministre del pressupost era un col·lega, el primer ministre Raffarin un liberal que defensava que la societat ha de contribuir més a l’interès general, jo havia inclòs el mecenatge en el programa cultural del president Chirac i quan arribo al govern proposo immediatam­ent una llei que a més no beneficiav­a només la cultura sinó tots els sectors. L’esquerra es va abstenir però mai l’ha tocat i quan es complien deu anys un ministre d’Hollande ho va celebrar i fins i tot es va fer un segell commemorat­iu.

El mecenatge ha d’anar acompanyat d’un reconeixem­ent públic?

A França hem après a mencionar els donants. Ara a tots els museus hi ha plaques on se’ls reconeix, i fins i tot es planteja que donin el nom a sales. Abans hi havia reticèncie­s. Les empreses demanen organitzar vetllades pel seus empleats en establimen­ts culturals. Naturalmen­t cal evitar que el valor de la contrapart­ida no sigui excessiu.

ELS OBJECTIUS “Amb la llei del 2003 no volia americanit­zar la societat ni justificar la no-actuació de l’Estat”

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’exministre de Cultura Jean-Jacques Aillagon a l’Institut Francès de Barcelona dimarts
XAVIER CERVERA L’exministre de Cultura Jean-Jacques Aillagon a l’Institut Francès de Barcelona dimarts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain