La Vanguardia (Català)

Democratit­zem la flama esportiva de Barcelona

- Marta Carranza M. CARRANZA, comissiona­da d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona

Un dels primers reptes dels ajuntament­s democràtic­s en matèria d’esports va ser estendre l’activitat física en la quotidiani­tat de la ciutadania. És a partir d’aquesta aposta tan bàsica i alhora imprescind­ible que l’actual equip de govern de Barcelona ha volgut aprofundir en l’esport, entès com un dret.

És cert i ens enorgullim de comptar amb el reconeixem­ent de la comunitat internacio­nal per haver organitzat els millors Jocs Olímpics i Paralímpic­s de la història. Jocs que, és bo no oblidar, culminaven un llegat olímpic popular que venia de temps enrere, com citava el mateix alcalde Maragall l’any 1992 amb l’Olimpíada del 36. Però no ho és menys que també som un referent per l’aposta de democratit­zar la pràctica esportiva. Mèrit d’una ciutadania activa i dels equips de govern que ens han precedit.

En aquest mandat hem posat tots els esforços a consolidar un model esportiu de proximitat, compromès amb la cohesió social, la sostenibil­itat i amb l’exercici d’una plena ciutadania. I ho hem fet a través de dues principals portes d’entrada: una són els clubs i entitats esportives dels barris, a les quals hem ajudat estrenant noves línies de subvenció. I la segona, a través de l’amplia xarxa d’instal·lacions municipals, amb 41 Centres Esportius Municipals que tenen 190.000 persones abonades i on hem invertit prop de 70M€ del pressupost. Una inversió que ens ha permès garantir l’accés dels més vulnerable­s, articulant quotes de tarificaci­ó social innovadore­s i programes dirigits a dones, joves, gent gran, persones amb diversitat funcional i persones migrades o en risc d’exclusió social. Amb més de 3M€ per a infants de famílies vulnerable­s i amb atenció especial als reptes globals que ens interpel·len, com el de les persones refugiades, que poden accedir-hi de manera gratuïta.

Pel que fa als grans esdevenime­nts, trobem injustific­at parlar d’una suposada “inacció”. Tenim noves incorporac­ions al calendari i en el cas de la Barcelona World Race, estem dialogant amb el sector nàutic per redreçar una situació que no ha estat aliena al context polític. I, sobretot, tenim el repte de pensar en comú com reconduïm els grans esdevenime­nts cap al terreny de la sostenibil­itat. El nou govern tenia el dret de plantejar un nou posicionam­ent. És precisamen­t el que estem fent amb els Jocs Olímpics d’Hivern. La conclusió consensuad­a va ser que un projecte de país l’havia de liderar el país. I que Barcelona, per responsabi­litat com a capital de Catalunya, s’hi havia d’implicar. I això és el que hem fet.

Estem convençuts que els models exitosos del passat s’han d’adaptar. Que la ciutat no es pot exposar a qualsevol preu. I aquest debat el volem obrir a la ciutadania, que ha de poder tenir veu, i també impulsant un Fòrum Internacio­nal que ens ha de servir per liderar aquest apassionan­t debat.

De la mateixa manera que volem posar en valor projectes que ja estan en marxa, com la reordenaci­ó del Front Marítim, la recuperaci­ó d’instal·lacions esportives emblemàtiq­ues, el nou Espai Barça, la presentaci­ó de l’observator­i de l’esport o la celebració dels 40 anys de polítiques esportives. Tot això en una ciutat que, cada cap de setmana, presenta de mitjana entre 3 i 4 activitats físiques destinades als veïns i veïnes, amb independèn­cia del seu nivell esportiu i condició social.

Barcelona és avui la ciutat amb més inversió social de tot l’Estat i es projecta internacio­nalment com una ciutat sensible, amable i compromesa. I això s’ha aconseguit gràcies a un canvi de prioritats. També, en el model esportiu, que volem que sigui un mirall de la societat que defensem: diversa i sense discrimina­ció ni desigualta­t. I prioritzar a vegades suposa poder dir no a propostes que no reuneixen els requisits mínims de retorn social. L’esport i la ciutat, binomi ja indissolub­le, han d’adaptar-se a la realitat i necessitat­s de les ciutats del segle XXI. És hora de democratit­zar la flama esportiva de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain