La Vanguardia (Català)

La perdició de Puccini

Connexió Porto-Barcelona per seguir ‘Manon Lescaut’ des del Liceu

- Anxo Lugilde

L’adaptació de Manon Lescaut que el Liceu va treure ahir a 300 espais urbans de cinc països semblava dissenyada a propòsit per a una de les novetats de la quarta edició d’aquest projecte patrocinat per l’Obra Social La Caixa: l’arribada a Portugal, a través de la retransmis­sió per la televisió pública RTP i de les pantalles gegants instal·lades a sengles places de Porto i Lisboa. La versió de l’òpera que va llançar a la fama Puccini, i que des de Barcelona es va veure ahir a Portugal, començava a l’illa d’Ellis. Allà un vell DeGrieux recordava la peripècia vital de la seva estimada Manon que no acabava a Louisiana, sinó en aquell tros de terra de l’estuari del Hudson on desembarca­ven els qui des d’Europa pretenien entrar als Estats Units. Així ho van fer tants portugueso­s, sobretot de Madeira, com la família de l’escriptor John dos Passos, i de les Açores, cas dels avantpassa­ts d’un dels últims lusodescen­dents en sobresorti­r, Michael Rezendes, periodista del Boston Globe, membre de l’oscaritzat equip d’investigac­ió Spotlight.

Hi ha poques coses més portuguese­s que l’emigració, que ahir va funcionar com a teló de fons dels múltiples diàlegs que es van establir entre les Rambles i un dels cors turístics de Porto, la zona pròxima a l’emblemàtic­a Torre dels Clergues i de la llibreria Lello, on s’accedeix amb entrada, fruit de la fama generada per haver inspirat l’autora de Harry Potter. I és que la massiva afluència de turistes, amb els seus avantatges i inconvenie­nts, actualitza ara les connexions tradiciona­ls entre les industrios­es Barcelona i Porto, unides també en el seu destí de trampejar el centralism­e.

Al peu de la Torre de Clergues es troba la plaça d’Amor de Perdició, l’esplanada que porta el nom del llibre de l’escriptor romàntic Camilo Castelo Branco, que, per adúlter, va estar pres a l’antiga presó que presideix l’esplanada. Encara que siguin en versió masculina, tant en aquella novel·la com en la vida de l’autor, aquests infortunis connecten amb els de les heroïnes de Puccini, com Manon Lescaut, les desventure­s de la qual van seguir ahir amb delit desenes d’aficionats a l’òpera, asseguts en unes cadires instal·lades al mateix lloc on 24 hores abans una enfervorid­a multitud, tota dempeus, va assistir al duel de Cristiano Ronaldo contra la selecció espanyola. Jugant a una altra escala, el Liceu a la Fresca semblava ahir d’allò més natural a Porto.

 ?? GTL ?? Desenes de melòmans es van reunir a la plaça de la Perdició de Porto per seguir el drama de Puccini
GTL Desenes de melòmans es van reunir a la plaça de la Perdició de Porto per seguir el drama de Puccini
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain