La Vanguardia (Català)

Càlida acollida als 60 rescatats de l’‘Open Arms’

Forta crítica a la UE en l’acte de benvinguda als immigrants a Barcelona

- ROSA M. BOSCH

“Ja entren, ja entren, són a l’altura de la torre de control dels pràctics”, anunciaven ahir poc abans de les onze del matí els treballado­rs del port de Barcelona al centenar de periodiste­s de tot el món congregats per documentar l’arribada de les 60 persones rescatades pel Open Arms dissabte passat en aigües a prop de Líbia. Aquests nàufrags simbolitze­n el drama del Mediterran­i, que des de principis d’any ha engolit 1.405 vides, segons l’últim informe de l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM).

El grup de 60 persones s’afegeix a les prop de 700 que han recalat a Barcelona les últimes setmanes, després d’arribar a la costa andalusa a bord de pasteres. Les de l’Open Arms van desembarca­r a la terminal C del Moll Adossat després del preceptiu examen de sativa lut fet per personal de Sanitat Exterior. Després, amb l’ajuda d’intèrprets, es van entrevista­r amb efectius policials d’immigració per ser identifica­ts i, a primera hora de la tarda, van començar a anar al que serà la seva casa durant els pròxims dies. La majoria, els 50 homes, es van instal·lar a la residència Blume d’Esplugues de Llobregat; les dues famílies, a Manresa; les dones soles, a Barcelona, i els menors no acompanyat­s passaran a ser tutelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA).

El desembarca­ment d’ahir va despertar una gran expectació després del bloqueig imposat per Itàlia i Malta a l’operatiu de salvament dels vaixells de les oenagés. “Denuncio tot el que està passant; no hem rescatat 60 persones, n’hem deixat morir més de 300 aquests dies. Malta no deixa sortir els vaixells humanitari­s que són als seus ports i a Itàlia no ens deixen atracar. Qui fa complir la llei als països que actuen com porters de discoteca que decideixen a qui i a qui no permeten entrar?”, va denunciar ahir el director de Proac- Open Arms, Òscar Camps, en un acte simbòlic de benvinguda als nàufrags de 14 nacionalit­ats, en què no es van estalviar les crítiques a la política migratòria de la Unió Europea (UE).

Ahir es va confirmar que el permís humanitari perquè aquestes persones puguin encarrilar el seu futur més immediat és de 30 dies i no pas de 45, tal com s’havia afirmat en un primer moment. La Creu Roja, l’oenagé encarregad­a de l’operatiu d’acollida, Accem i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) són les tres entitats que assistiran jurídicame­nt aquest col·lectiu. Bona part d’ells procedeixe­n de països en conflicte, com ara el Sudan del Sud, Síria, Eritrea o Palestina, per la qual cosa tot indica que posaran en marxa els tràmits per sol·licitar la protecció internacio­nal. “Actualment a Espanya hi ha mil refugiats que han demanat asil i que esperen que els assignin plaça en el programa d’acollida”, va destacar Pascale Coissard, portaveu de la CCAR.

Només durant el mes de juny la Creu Roja ha atès 4.867 persones que han arribat al litoral espanyol en pasteres, i des de començamen­ts del 2018, un total de 16.451. De les 1.405 morts comptabili­tzats al Mediterran­i del gener a l’1 de juliol, 292 s’han registrat a la ruta que acaba a Espanya; 1.068 a la d’Itàlia i Malta, i 45 a la de Grècia i Xipre, segons l’OIM.

L’alcaldessa Ada Colau es va sumar a les crítiques contra la UE i es va felicitar que tres anys després d’oferir Barcelona com a ciutat refugi “per fi ha arribat el dia”. “Hem assistit amb impotència a la políti-

PERMÍS DE 30 DIES A Esplugues, Manresa i Barcelona es recuperara­n i pensaran en el seu futur

PROACTIVA OPEN ARMS Òscar Camps: “Qui fa complir la llei als països que actuen com porters de discoteca?”

ca europea al Mediterran­i; no volíem ser còmplices de la política de la mort. Sí que es pot, es poden salvar vides; si l’Aquarius il’ Open Arms han pogut, què podrien fer els estats europeus?”, va subratllar Colau reclamant al president Pedro Sánchez que passi dels gestos als canvis estructura­ls. Per exemple, mesures com una revisió de la llei d’Estrangeri­a que possibilit­i “donar permisos de treball i residència temporals” als migrants.

Els nàufrags de l’Open Arms senten un cert alleujamen­t quan saben que són benvinguts a Catalunya, però d’altra banda estan angoixats per la incertesa que els genera el seu futur, una vegada conclogui el permís humanitari de 30 dies, van indicar fonts de la Creu Roja.

Els 60 estan en bon estat de salut, a excepció d’una persona que va necessitar el suport d’un equip psicosocia­l, segons va apuntar Carmen Aramburu, doctora de Sanitat Exterior.

Setmanes, mesos o anys després d’abandonar casa seva, ahir a la tarda van poder gaudir de moments de pau als seus allotjamen­ts. Dutxa, roba nova, menjar, trucades a la família...

També ahir al matí, lluny dels focus, arribaven discretame­nt a Barcelona des de Huelva un altre grup de migrants. Nou persones que es quedaran aquí o que continuara­n el seu itinerari cap al nord.

 ??  ??
 ?? OLMO CALVO / AP ?? L’arribada. Alleujamen­t de les persones rescatades per l’Open Arms quan els falta poc per tocar terra, al port de Barcelona
OLMO CALVO / AP L’arribada. Alleujamen­t de les persones rescatades per l’Open Arms quan els falta poc per tocar terra, al port de Barcelona
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Moment en què el vaixell entra al Moll Adossat del port de Barcelona
ÀLEX GARCIA Moment en què el vaixell entra al Moll Adossat del port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain