La Vanguardia (Català)

De Barcelona a Granada

Noves veus avalen la idoneïtat de Catalunya per acollir aquesta espècie

- ANTONIO CERRILLO

Litio, el linx que va ser capturat a Santa Coloma de Cervelló, ha estat alliberat en una zona protegida a Portugal.

En Litio, el linx que va deixar perplexos molts naturalist­es després del seu llarg periple fins als voltants de Barcelona des del sud de Portugal, ha tornat a ser alliberat. L’animal, que va arribar a aclimatar-se als camps de cirerers de Santa Coloma de Cervelló, va ser recapturat fa unes setmanes i traslladat fins a un centre de recuperaci­ó de fauna amenaçada a Granada.

Des d’allà va ser traslladat fins a la vall del Guadiana, al sud de Portugal, on se’l va deixar anar dilluns passat. És la tercera vegada que és alliberat al sud de Portugal.

En Litio ha tornat a la natura després que s’hagi confirmat el seu bon estat de salut, segons revelen els resultats de les proves analítique­s fetes quan encara era a Catalunya. Per aquest motiu els responsabl­es del programa Life Iberlince han decidit que és apte per tornar a ser reintroduï­t al medi natural. L’animal ha estat equipat amb un collaret GPS, que en permetrà el seguiment via satèl·lit, i a més disposa d’un emissor terrestre de ràdio. “Els nostres col·legues portugueso­s estan fent un seguiment molt intens i ens diuen que no s’ha mogut de la zona”, explica Miguel Ángel Simón, direcnya tor del programa Life Iberlince, responsabl­e de la seva reintroduc­ció.

Tot i això, mai no podrà saber-se el recorregut exacte que va fer en el seu viatge fins al Baix Llobregat. La raó és que el collaret GPS amb què anava equipat es va quedar sense bateria, de manera que no han pogut ser recuperade­s les coordenade­s que haurien permès reconstrui­r el seu itinerari i conèixer la possible existència de corredors ecològics, útils per a possibles noves zones de reintroduc­ció. “Passés per on passés, l’animal va travessar tot tipus d’obstacles: autovies, carreteres, rius...”, detalla Simón. El felí va ser capturat sobretot perquè la zona on es trobava, al Baix Llobregat, era perillosa (pròxima a carreteres, infraestru­ctures i polígons industrial­s) i perquè era inviable que hi criés.

Mentrestan­t, la idea de reintrodui­r el linx a Catalunya ha continuat obtenint suports, davant l’opinió de la Generalita­t. El biòleg i consultor ambiental Josep Costa exposa, en un article aparegut al diari Regió 7, que l’arribada d’un linx a Catalu- és un fet “natural”, ja que, com ell mateix recorda, moltes vegades havia vist un exemplar d’aquest felí a Balsareny (Bages), cap al 1980, “caminant lentament, en actitud de caçar”. Devia ser un dels últims exemplars que va patir l’arribada de la mixomatosi, una malaltia que va suposar la mort de molts conills (la presa gairebé exclusiva del linx)

Costa defensa la seva reintroduc­ció a Catalunya perquè el projecte de recuperaci­ó actual “ha de respectar” els moviments d’aquest animal; també perquè en Litio, a parer seu, “feia setmanes o potser mesos que es trobava a la zona, caçava amb normalitat i tenia bona salut”, i, en tercer lloc, perquè la seva arribada a Catalunya “obria la porta” a ampliar l’actual programa de reintroduc­ció, centrat en la meitat sud de la Península. Altres experts també afirmen que Catalunya té territoris aptes per acollir el linx, gràcies a extenses zones de conill repartides per l’Anoia, la Segarra, l’Urgell, el Solsonès, el Bages o el Berguedà.

L’expert en gestió de la naturalesa Cristòfol Jordà, que va ser director general de Patrimoni Natural de la Generalita­t, es va afegir a aquestes veus: “Soc partidari de la seva reintroduc­ció, perquè és una peça dels nostres ecosisteme­s. Va viure a Catalunya fins no fa gaires anys, i va morir per la mixomatosi i el turisme de muntanya”, indica. “S’hauria de fer un pla per estudiar les causes de la seva desaparici­ó i per poder garantir-ne la reintroduc­ció, com es va fer amb la llúdriga”, diu.

En Litio, de 4 anys, va néixer al centre de cria d’El Acebuche (Huelva) i va ser alliberat per primera vegada al sud de Portugal el maig del 2015. Després de ser trobat en molt mal estat en una finca de Gibraleón (Huelva) el maig del 2016, va ingressar en un centre de recuperaci­ó de Jaén, on es va recuperar i va tornar a ser alliberat l’octubre del 2016 a Vale do Guadiana. Al cap de poc temps, però, el seu collaret GPS va deixar d’emetre i se’l va donar per desaparegu­t. El cens actual d’aquests animals en perill és de 589 exemplars a la Península.

Després de confirmar que té bona salut, se’l va deixar anar a la vall del Guadiana, al sud de Portugal

 ?? . ?? En Litio en el moment de ser alliberat a la vall del Guadiana, al sud de Portugal, dilluns passat cap a les vuit del vespre
. En Litio en el moment de ser alliberat a la vall del Guadiana, al sud de Portugal, dilluns passat cap a les vuit del vespre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain