La Vanguardia (Català)

Batet revisarà 23 recursos contra iniciative­s catalanes

La ministra i Artadi estan d’acord a recuperar la interlocuc­ió

- JUAN CARLOS MERINO JOSEP GISBERT Madrid / Barcelona

“Hi ha un altre clima, hi ha altres maneres”, es van felicitar a ERC i el PDECat al final de la compareixe­nça de Meritxell Batet al Congrés, on va exposar les seves prioritats al capdavant del Ministeri de Política Territoria­l. I és que Batet, a l’avantsala de la trobada de Pedro Sánchez i Quim Torra de dilluns que ve, ja va desplegar compromiso­s concrets, com ara la “reducció de la conflictiv­itat” amb Catalunya. Es va comprometr­e a “revisar” les impugnacio­ns de l’Estat contra iniciative­s catalanes pendents de sentència al Tribunal Constituci­onal (TC). Segons expliquen a La Vanguardia fonts del ministeri, en total són 23 les impugnacio­ns de l’Estat davant el TC contra lleis, preceptes i resolucion­s de Catalunya.

Batet va remarcar que durant l’última legislatur­a completa de govern del PP, entre el 2011 i el 2015, els conflictes plantejats davant el TC es van elevar a 232, “una xifra que suposa més que doblar els 105 plantejats durant l’últim govern socialista i que posa sobre la taula una visió restrictiv­a i de vegades coercitiva del model autonòmic”. En l’actualitat, va explicar, continuen pendents de decisió per part del TC un total de 56 impugnacio­ns, 42 de l’Estat i 14 de les comunitats autònomes. Doncs bé, més de la meitat de les impugnacio­ns de l’Estat, les 23 esmentades, es refereixen a Catalunya. I Batet va proposar a la Generalita­t d’asseure’s ara a “negociar” per reduir aquests conflictes.

La ministra va mostrar la seva voluntat per “començar a resoldre” el xoc amb Catalunya, i per això va assegurar que el primer que cal fer és “recuperar el diàleg” entre el Govern central i la Generalita­t, dilluns que ve entre Sánchez i Torra: “Assumim no només la possibilit­at, sinó la necessitat de respectar el dret de cadascun dels presidents a exposar tot allò que considerin convenient”. En línia amb l’oferta de “diàleg sense restriccio­ns” que el dia abans va anunciar la vicepresid­enta Carmen Calvo, Batet va confirmar que Torra i Sánchez tindran a la trobada “llibertat d’expressió per proposar qualsevol tema”. També el dret d’autodeterm­inació, tot i que la ministra va subratllar que aquest principi “no és a la nostra Constituci­ó, i no és pretensió d’aquest Govern que hi sigui”.

Batet, però, va confiar que la trobada de dilluns a la Moncloa sigui el principi “per obrir el diàleg i la negociació” entre els governs, en fòrums bilaterals –que no es reuneixen des de l’any 2011– i amb la resta de les autonomies. En aquests òrgans va proposar d’“arribar a acords ben aviat”, també per complir “els compromiso­s legals i polítics contrets en infraestru­ctures, inversió i finançamen­t”. I a última hora va mantenir un contacte telefònic amb la consellera de Presidènci­a, Elsa Artadi, per continuar preparant l’entrevista de dilluns, un contacte “breu i cordial”, segons fonts del Govern de la Generalita­t, en què totes dues van destacar la necessitat de “reprendre la interlocuc­ió política” i en què Batet va transmetre a Artadi que el que és realment rellevant en aquest punt és que hi hagi la reunió entre els presidents.

 ?? DANI DUCH ?? Batet va comparèixe­r per primer cop a la comissió de Política Territoria­l que presideix l’exministre Zoido
DANI DUCH Batet va comparèixe­r per primer cop a la comissió de Política Territoria­l que presideix l’exministre Zoido

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain