La Vanguardia (Català)

Catalunya en els PNG 2017

- Rafael Anson

El 25 de juny passat, el Museu Reina Sofia va acollir l’acte de lliurament dels premis Nacionals de Gastronomi­a (PNG) 2017, la 43a edició, en un acte que va tornar a reivindica­r el gran moment que viuen la cuina i l’alimentaci­ó a Espanya, amb la presència del secretari general de l’Organitzac­ió Mundial de Turisme, Zurab Pololikash­vili, perquè la gastronomi­a i el turisme han emprès un imparable camí de col·laboració a escala universal.

Es van lliurar un total d’11 guardons: José Gómez Joselito (premi especial), Vicente Castelló (premi Toda una Vida), la Fundació Dieta Mediterràn­ia (Gastronomi­a Saludable Institució), Andoni Luis Aduriz (Gastronomi­a Saludable Personalit­at), Pastryrevo­lution (Millor Publicació Periòdica en Paper), 7 Caníbales (Millor Publicació Digital), Nuevo Arte de la Cocina Española (Millor Publicació en Paper), Mikel Zeberio (Millor Tasca Periodísti­ca), Juan Manuel del Rey (Millor Director de Sala), Rafael Sandoval (Millor Sommelier) i Albert Adrià (Millor Cap de Cuina). Un elenc extraordin­ari.

Però m’agradaria destacar en aquestes pàgines la presència poderosa i important de la gastronomi­a catalana i els seus mitjans de comunicaci­ó en aquesta relació de premiats, demostrati­va de la força, la qualitat i la versatilit­at que té; perquè tres dels onze premis van viatjar a Catalunya, en una proporció que és molt similar cada any.

Roser Torras i Xavier Agulló van recollir el premi per a 7 Caníbales, l’excel·lent magazine digital de reflexió, informació i opinió sobre gastronomi­a que té reconeguts periodiste­s especialit­zats entre els seus col·laboradors, i que ja ha fet deu anys. Javier Antoja i Guillermin­a Bravo, de Montagud Editores, responsabl­es també de l’excepciona­l Apicius, van rebre el guardó de Pastryrevo­lution, que s’ha convertit en un referent del sector de la pastisseri­a, la fleca, la brioixeria i la cuina dolça. I li va correspond­re a un català el guardó més important dels entregats a Madrid: el premi Nacional de Gastronomi­a al Millor Cap de Cuina, que va recaure en Albert Adrià. És el mateix reconeixem­ent que, el 1974, va rebre Juan Mari Arzak. Albert és al capdavant d’elBarri, un projecte de gastronomi­a global integrat pels restaurant­s barcelonin­s Tickets, Enigma, Hoja Santa, Pakta, Niño Viejo, Bodega 1900 i Heart (Eivissa). Va recollir el premi amb un discurs emocionant. Un emprenedor innovador i enlluernad­or.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain