La Vanguardia (Català)

FP, qüestió de país

- Antoni Cañete Martos Secretari general Pimec

Fa molt de temps que sentim, vivim i treballem pel que considerem l’estratègia més important d’un país: la seva educació i, sobretot, la seva formació profession­al (FP). Els països europeus més competitiu­s són aquells que tenen una oferta d’FP més ajustada a les necessitat­s reals de les seves empreses. En canvi, tant a Catalunya com a Espanya patim un diferencia­l urgent i creixent entre oferta i demanda en aquest nivell formatiu, cosa que genera la situació paradoxal en què conviuen l’elevat índex d’atur juvenil amb les vacants en empreses que no es poden cobrir per falta de persones amb la formació profession­al adequada.

Des de Pimec hem manifestat en diverses ocasions la necessitat de prioritzar la demanda de formació per davant de l’oferta, fent la màxima atenció a l’orientació profession­al, un aspecte sovint massa oblidat.

En un apartat especial figura la formació profession­al dual, que massa sovint acapara portades i titulars, però que manca d’una aplicació real massiva. Sent un model d’aprenentat­ge eficaç, eficient, necessari i d’èxit a molts països europeus, l’aplicació generalitz­ada de l’FP dual al nostre país topa amb la realitat de les nostres empreses. I és que el 95% del nostre teixit empresaria­l el constituei­xen microempre­ses, amb menys de deu treballado­rs i, per tant, poc preparades per disposar dels recursos pedagògics i els equipament­s formatius necessaris per al desplegame­nt de l’FP dual. És aquí on els gremis i associacio­ns poden exercir un paper clau i donar una resposta pràctica i real a aquesta necessitat.

Malgrat que en els últims anys s’han aprovat lleis en l’àmbit estatal i català que situaven l’FP en el centre d’atenció de les nostres polítiques i com un dels elements clau de la nostra competitiv­itat, no han estat el model perfecte per a tots els actors. Exemple d’això és que no hem aconseguit encara la constituci­ó d’una comissió rectora, que impliqui l’Administra­ció, empresaris i treballado­rs, per plantejar la integració d’aquestes polítiques i la presa de decisions estratègiq­ues. Ara som davant un escenari perfecte per impulsar les mesures necessàrie­s perquè l’FP sigui veritablem­ent una qüestió estratègic­a de país. Les primeres accions apunten en la bona direcció. El Govern ha decidit adscriure l’Agència d’FP a la Presidènci­a de la Generalita­t, mentre el nou Govern d’Espanya ha atorgat especial èmfasi a l’FP, considerad­a un element estratègic clau ja no només del ministeri en qüestió sinó fins i tot del mateix Govern central.

Esperem que no passi com sempre, que es parla molt de l’FP però després s’hi fa ben poc. Confiem que els canvis en els executius redundin en més recursos humans i materials per a la formació i situïn per fi l’FP al lloc que li correspon. D’això depèn el nostre present i, el que és més important, el nostre futur.

Confiem que s’hi destinin més recursos humans i materials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain