La Vanguardia (Català)

Anunci efectista d’una llei contra les amnisties fiscals

El president defensa que és “inconstitu­cional” publicar la llista de beneficiar­is

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ EDUARDO MAGALLÓN

El president del Govern, Pedro Sánchez, va provar ahir de trampejar la polèmica sobre la impossibil­itat de publicar el nom dels més de 31.000 beneficiar­is de l’amnistia fiscal del 2012 –que va defensar amb insistènci­a des de l’oposició– anunciant que prohibirà per llei aquesta mena de regularitz­acions de diner negre. Sánchez va al·ludir precisamen­t a la “duríssima” sentència del Tribunal Constituci­onal per justificar que la identitat dels qui es van acollir a l’amnistia de Cristóbal Montoro no pot ser difosa. “El Constituci­onal va declarar nul·la l’amnistia, però també –això és important que ho sàpiga la Cambra– es va pronunciar expressame­nt sobre la irretroact­ivitat de la mateixa”, va defensar en la seva primera compareixe­nça davant el Parlament. “Ja m’agradaria, creguin-me”.

I va afegir: “Però sí podem evitar que es produeixin noves amnisties fiscals”, pel que a més d’una nova llei de Prevenció i de Lluita contra el Frau Fiscal “per perseguir els grans defraudado­rs”, incloure en la llista de morosos directius i administra­dors i revisar el nombre de paradisos fiscals, va defensar “prohibir futures lleis d’amnistia fiscal”, perquè no es pugui produir una quarta regularitz­ació.

Fa un any, poques setmanes després de la clatellada del Tribunal Constituci­onal, l’anterior ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va proposar precisamen­t de reformar la llei General Tributària per prohibir les amnisties fiscals. Després d’aquell anunci, Montoro no va fer cap pas en públic per tirar endavant l’esmentada iniciativa.

La mesura genera dubtes entre els fiscaliste­s i experts en Dret, quan no crítiques. Els especialis­tes consultats coincideix­en a expressar arguments esgrimits al seu dia davant Montoro pel portaveu de Ciutadans, Francisco de la Torre: l’exsecretar­i general de l’Organitzac­ió Profession­al d’Inspectors d’Hisenda (IHE) i ara parlamenta­ri va defensar que, com ja va passar als noranta, igual que s’aprova una llei prohibint les amnisties, una altra normativa pot permetre-la més endavant.

Fonts jurídiques insisteixe­n en aquesta possibilit­at, encara que apunten que es podria contribuir a “blindar” la llei si la prohibició s’aferma en alguns dels fonaments expressats en la sentència del Constituci­onal –que va anul·lar l’amnistia, encara que no va tenir efectes a la pràctica–. En especial, en la part en la qual l’Alt Tribunal assegura que la regularitz­ació del Govern del PP afectava al “deure constituci­onal de tots a contribuir al sostenimen­t de les despeses públiques”.

En tot cas, altres veus com la del president del Consell d’Economis-

tes, Valentí Pich, qüestionen la decisió de prohibir-ho per llei. “Les amnisties fiscals són excepciona­ls, molt poc freqüents en les democràcie­s consolidad­es. Com va passar el 2012, són mesures que tenen certa lògica, que va permetre aflorar rendes en un moment econòmic molt complicat, rendes per les quals des d’aleshores estan tributant”, explica Pich. “No pots condiciona­r el que farà un govern d’aquí a vint anys... Un excés de teatralita­t suposa una pèrdua d’esforços”.

En la mateixa línia, Jesús Samartín, president del REAF (assessors fiscals), apunta: “No veig la necessitat de prohibir ara les amnisties. Ja hi ha normes que estableixe­n sancions i la tributació quan aflores béns. Tenim normes generals i es poden aplicar sempre. I de vegades cal tenir una sortida per a determinat­s contribuen­ts o situacions econòmique­s molt complicade­s”.

Ahir, el president Sánchez va assegurar que compten amb informes jurídics recents de l’Advocacia de l’Estat que adverteixe­n que la publicació de la llista de beneficiar­is de l’última amnistia –es van ingressar al fisc de 1.192 milions d’euros– “no és conforme a l’ordre constituci­onal”. Davant les insinuacio­ns de l’oposició sobre la reticència expressada ara pel Govern a publicar “la llista de Montoro”, Sánchez va negar conèixer qui forma part de dita llista.

Una llei que impedeixi les amnisties fiscals podria ser anul·lada per una altra llei Es podria “blindar” la prohibició si es basa en els fonaments del Constituci­onal

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Pedro Sánchez, ahir al Congrés dels Diputats
KIKO HUESCA / EFE Pedro Sánchez, ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain