La Vanguardia (Català)

El PP, en plena guerra de nervis i de xifres abans del congrés

Santamaría i Casado exhibeixen suports per convèncer que tenen la majoria Una tensa trobada dels dos candidats, de 40 minuts, acaba sense acord

- CARMEN DEL RIEGO

Quan falten dos dies perquè comenci el decisiu congrés del PP, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado s’embranquen en una guerra d’exhibició de suports de compromiss­aris.

Quan només falten dos dies perquè comenci el congrés extraordin­ari del PP que ha d’elegir el successor de Mariano Rajoy, el PP s’ha sumit en una guerra de nervis, alimentada per les dues candidatur­es, que proven de mostrar que són guanyadore­s per intentar esgarrapar els últims vots.

La guerra per aquests vots és a mort, i es desenvolup­a en el terreny psicològic. La candidatur­a de Pablo Casado esbomba els suports al seu líder, ahir amb els del comissari europeu Miguel Arias Cañete, els presidents de Múrcia i de La Rioja i l’expresiden­ta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes. Però la de Soraya Sáenz de Santamaría no es va quedar enrere i va exposar en un vídeo el suport de dones a l’exvicepres­identa –amb el lema “Ara una dona. Jo amb la Soraya”–, entre les quals figuren des de la històrica Isabel Tocino fins a alcaldesse­s, regidores i també, i entre d’altres, Pilar Rojo, presidenta de la comissió d’Exteriors del Congrés, molt vinculada a Rajoy, que a més és compromiss­ària per Pontevedra, fet que suposa un plus quan es compten un per un els delegats del congrés.

En reunions amb periodiste­s, totes dues candidatur­es es van proclamar ahir guanyadore­s i, a més, per un ampli marge. Mentre que els partidaris de Santamaría asseguren que ja tenen garantit el suport de més d’un 60% dels compromiss­aris i un avantatge sobre Casado de més de quinze punts, els del vicesecret­ari diuen el mateix, que tenen el suport de 2.100 compromiss­aris, mentre que l’exvicepres­identa es queda amb només 836, a falta de repartir 442 compromiss­aris, dels quals 305 correspone­n a Galícia i 92 a les Canàries. Diuen que disposen d’un 65% dels compromiss­aris, davant d’un 27% que votaria Santamaría, i asseguren que els còmputs han estat testats dues vegades a través de trucades directes a tots els compromiss­aris i confirmade­s dues vegades més amb persones pròximes a Casado a cada territori. Això els permet assegurar que, per exemple, a Andalusia, on Santamaría va guanyar en cinc de les vuit províncies, ara ells tenen un 48% dels delegats.

Al si del PP, doncs, regna una guerra de xifres i de nervis, que el que demostra és que el resultat de la votació de dissabte que ve és incert, a favor d’un o l’altre i per un petit marge. En aquest ambient es va fer ahir una reunió entre els líders de les dues candidatur­es finalistes de les primàries. La cita, llargament sol·licitada per Santamaría, a la qual Casado donava allargs, va acabar sense cap mena d’acord i després de 40 minuts que, segons fonts consultade­s per La Vanguardia, van ser tensos.

Al final els dos aspirants a presidir el PP se’n van anar com havien vingut, després d’haver exposat cadascú les seves posicions, que semblen irreconcil­iables. Santamaría va plantejar a Casado la conveniènc­ia de pactar una candidatur­a d’unitat abans del congrés, per evitar la divisió. Una candidatur­a amb representa­nts de tots dos i fins i tot dels aspirants que no van passar el tall de la primera fase de votacions, les dels militants del PP.

Però Casado no hi està disposat. Vol anar fins al final, i integrar després del congrés partidaris de Santamaría. Es considera avalat per fer aquest plantejame­nt perquè al·lega que ha sumat a la seva campanya els candidats que no van aconseguir passar a la segona fase: María Dolores de Cospedal, José Manuel García-Margallo, José Ramón García Hernández i Elio Cabanes. “Aquesta és la candidatur­a d’integració”, assenyalen des de la llista del jove vicesecret­ari popular.

Els de Casado, a més, intentaran demostrar que “el marianisme no el representa Soraya Sáenz de Santamaría” amb una reunió de ministres dels governs de Rajoy que ara donen suport a Casado i que, en aquests moments, són la majoria: Cospedal, García-Margallo, Jorge Fernández, Juan Ignacio Zoido, Rafael Catalá, Isabel García Tejerina i d’altres que no hi podran anar com José Manuel Soria, José Ignacio Wert o Luis de Guindos.

Aquesta trobada pretén contrarest­ar les informacio­ns que assenyalen que Rajoy podria estar intentant influir a favor de Santamaría, cosa que ella, però també Cospedal, neguen. I Casado mateix, que ahir va elogiar l’“exquisida neutralita­t” que manté l’expresiden­t del govern central.

Per la seva banda, la candidatur­a de Santamaría manté l’optimisme, que es basa en tres premisses: l’exvicepres­identa és qui ha guanyat la votació dels militants i –remarquen– “al PP està molt arrelat allò de la llista més votada”; és la candidata que pot guanyar les eleccions, i és qui ha ofert i garanteix la unitat del partit.

Exministre­s de Rajoy es reuneixen demà per dir que el ‘marianisme’ no fa costat a l’exvicepres­identa

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Casado i Santamaría, amb Martínez-Maillo al costat, ahir al grup del PP al Congrés
KIKO HUESCA / EFE Casado i Santamaría, amb Martínez-Maillo al costat, ahir al grup del PP al Congrés
 ?? DANI DUCH ?? Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado xerrant ahir al Congrés dels Diputats
DANI DUCH Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado xerrant ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain