La Vanguardia (Català)

Alerta per evitar un estiu conflictiu a l’aeroport

Govern central, Generalita­t i Ajuntament de Barcelona es posen en alerta per les vagues després de dos estius molt complicats al Prat

- DAVID GUERRERO

Preparats, atents i coordinats. Amb aquesta actitud afronten l’estiu totes les administra­cions implicades en el funcioname­nt de l’aeroport del Prat. Després del caos viscut durant els dos últims anys, esperen que la tercera sigui la bona i que els viatgers tinguin un estiu tranquil quan agafin un avió per anar-se’n de vacances.

L’objectiu és que no es torni a repetir la desastrosa imatge organitzat­iva de l’estiu passat, quan el Ministeri d’Interior i el de Foment van trigar gairebé un mes a posar solució a les llargues cues als controls de passaports a causa de l’entrada en funcioname­nt d’una nova normativa de seguretat. I quan no eren els controls de passaports, era la vaga del personal dels controls de seguretat o una operativa massa ambiciosa de Vueling. Aquest estiu els fronts oberts més immediats són les vagues convocades pels tripulants de cabina de Ryanair el 25 i 26 de juliol i les aturades del personal d’assistènci­a a terra d’Iberia previstes per als dies 27 i 28.

El Govern central, la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona es van reunir ahir per comprometr­e’s a treballar de manera conjunta per fer front a aquestes adversitat­s, una imatge que els anys anteriors només es produïa quan la gent ja estava perdent vols. “Estem més preparats que anys enre- re tant pel que fa a les infraestru­ctura com a les línies aèries, més atents al que pugui passar i més coordinats entre totes les administra­cions”, va resumir el conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, a la sortida d’una reunió presidida per la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera.

El problema dels controls de passaports sembla totalment resolt. Els últims mesos s’han instal·lat 60 màquines ABC (Automated Border Control), en què s’escaneja el passaport electrònic i l’empremta dactilar amb gran agilitat. Fins ara només eren a les arribades i des de fa unes setmanes també les poden fer servir els passatgers de sortides. El reforç tecnològic va acompanyat de “personal d’atenció a l’usuari que ajuda els passatgers a fer servir les màquines”, segons va explicar la delegada del Govern espanyol.

La història és diferent quan els problemes són de les aerolínies. En aquest cas les administra­cions no poden fer gaire més que oferir l’acompanyam­ent adequat als afectats. No és poc, com va posar en relleu el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que va prometre “raons i explicacio­ns als afectats per les possibles incidèncie­s que hi pugui haver”. En aquest sentit, l’Agència Catalana del Consum ja té preparat un dispositiu especial de personal per donar suport a les terminals als afectats en cas que s’acabin duent a terme les vagues convocades per a finals de mes.

El desplegame­nt de màquines automàtiqu­es als controls de passaports vol evitar les cues de l’any passat

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Aquest estiu s’han instal·lat noves màquines automàtiqu­es de control de passaports
MANÉ ESPINOSA Aquest estiu s’han instal·lat noves màquines automàtiqu­es de control de passaports
 ?? QUIQUE GARCÍA/EFE ?? Damià Calvet, Teresa Cunillera i Gerardo Pisarello, durant la reunió
QUIQUE GARCÍA/EFE Damià Calvet, Teresa Cunillera i Gerardo Pisarello, durant la reunió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain