La Vanguardia (Català)

Rosa Maria Malet

El Govern també distingeix Open Arms, Abacus i Lucía Caram

- SILVIA HINOJOSA

EXDIRECTOR­A DE LA FUNDACIÓ MIRÓ

El Govern de la Generalita­t va aprovar ahir la concessió de la Creu de Sant Jordi a Malet, per la seva promoció de la figura de Joan Miró. Amb ella, 30 personalit­ats més i 24 entitats, de diferents àmbits, reben el guardó aquest any.

Les primeres Creus de Sant Jordi després del referèndum de l’1 d’octubre, del 155 i del procés judicial als líders independen­tistes no han esquivat el marc polític. Tampoc la crisi dels refugiats, un problema de primer ordre a la Unió Europea. El Govern de la Generalita­t va aprovar ahir la llista dels 55 guardonats aquest any, amb personalit­ats i entitats de diferents àmbits, entre els quals figura l’Associació Catalana de Drets Civils –que agrupa les famílies dels polítics presos i a l’estranger–, el músic Roger Español –que va perdre la visió d’un ull per una pilota de goma l’1-O– i l’oenagé catalana d’ajuda a refugiats Proactiva Open Arms.

Altres personalit­ats que rebran aquest any el màxim guardó de la Generalita­t són Lucía Caram, la dominica que és des de fa anys un actiu del procés sobiranist­a i a qui es distingeix pel seu compromís amb les persones més desfavorid­es; l’historiado­r Josep Cruanyes, per la seva contribuci­ó a la defensa dels drets lingüístic­s del català; l’escriptor Jordi Sierra i Fabra, pel conjunt de la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil, traduïda a 25 idiomes; l’exdirector­a de la Fundació Miró Rosa Maria Malet, per la seva promoció de la figura del pintor i l’impuls a joves artistes, o el dibuixant Josep Antoni Fernández, Fer, per la seva trajectòri­a com a humorista gràfic en mitjans de gran difusió.

En aquesta 38a edició, les Creus de Sant Jordi arriben amb tres mesos de retard sobre la data habitual a causa de la situació política excepciona­l que va suposar la intervenci­ó de la Generalita­t per l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó després de l’1-O. Al maig l’expresiden­t Carles Puigdemont i els exconselle­rs a Brussel·les van fer una proposta de 36 guardonats que el Govern de Quim Torra ha incorporat íntegramen­t a la llista aprovada ahir.

Entre els premiats també hi figuren la pianista i compositor­a Leonora Milà, deixebla de Maria Canals; la cooperativ­a Abacus, per la seva destacada aportació al cooperativ­isme de consum, amb més d’un milió de socis, i la fundació privada Alzheimer Catalunya, pel compromís i dedicació al coneixemen­t d’aquesta malaltia.

Altres guardonats són la historiado­ra Victòria Almuni, el gastrònom Francesc Xicu Anoro Zuferri, l’escriptora Margarida Aritzeta i el galerista Artur Ramon, entre d’altres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain