La Vanguardia (Català)

Boris Johnson

Multa a Vote Leave per violar la llei de finançamen­t electoral

- Londres. Servei especial

LÍDER DE LA CAMPANYA DEL BREXIT

Boris Johnson no només va mentir sobre la relació del Regne Unit amb la UE per guanyar el referèndum del Brexit sinó que també va violar la llei de finançamen­t electoral. L’exministre d’Afers Exteriors no juga net.

Gairebé sempre que s’esmenta la paraula Brexit es parla de desacord, de complicade­s reunions i de malabarism­es en la política, però aquesta vegada la polèmica no se centra en les negociacio­ns sinó que la Comissió Electoral britànica ha multat Vote Leave amb 61.000 lliures esterlines (uns 68.000 euros) per violar les lleis electorals. El moviment que va fer campanya a favor de la sortida del Regne Unit de la UE va rebre així un dur cop.

Tots els grups podien gastar en la campanya un màxim de 7 milions de lliures (uns 7,9 milions d’euros), però Vote Leave va superar aquest límit ja que va fer servir mig milió de lliures addicional­s que provenien d’un altre sector pro-Brexit anomenat Beleave. El resultat del referèndum celebrat el 23 de juny del 2016 va ser tan ajustat (51,9% a favor de sortir i 48,1% a favor de quedarse) que alguns consideren que aquest frau va poder decantar la balança a favor del divorci amb Europa.

A part de la multa, la Comissió Electoral britànica ha enviat les seves conclusion­s a la policia perquè David Halsall, representa­nt de Vote Leave, i Darren Grimes, fundador del grup Beleave, donin explicacio­ns sobre la seva actuació en aquest cas. Tots dos neguen que les accions concertade­s dels dos grups fossin utilitzade­s per esquivar el límit de despeses electorals i asseguren que les acusacions responen a motius polítics.

Es dona la circumstàn­cia que el líder de Vote Leave va ser Boris Johnson, l’exalcalde de Londres que després va ser ministre d’Afers Exteriors en el Govern de Theresa May, càrrec que va deixar fa uns dies per la discrepànc­ia amb el Brexit suau que defensa la primera ministra.

El Parlament britànic està aprovant aquests dies diferents lleis sobre la desconnexi­ó amb la UE. Ahir va ser el torn de la llei de Comerç, que estableix les bases per als futurs tractats internacio­nals.

Un parlamenta­ri conservado­r rebel va presentar una perillosa esmena, la temuda clàusula 18, avalada pels laboristes, segons la qual si no s’arribava a un acord abans del 21 de gener del 2019, el Regne Unit hauria de quedar-se dins la unió duanera, una cosa a la qual es nega May.

L’esmena no va prosperar però el resultat va ser molt ajustat: 301 van votar a favor i 307 en contra. Aquest marge demostra la debilitat de la primera ministra, que ahir va tenir en contra un significat­iu nombre de parlamenta­ris del seu propi partit.

I és que May no guanya per a ensurts. El dia anterior va aconseguir pels pèls (305 vots a favor i 302 en contra) que s’aprovés la llei de Duanes, i això ho va aconseguir després que el Govern acceptés diverses esmenes dels conservado­rs que volen un Brexit dur i que amenaçaven de bloquejar el pla de sortida. Aquesta cessió pot ser vista com una traïció al llibre blanc sobre el Brexit acordat el passat dia 6 en la residència campestre que la primera ministra té a Chequers.

La llei aprovada amb aquestes esmenes pot ser una proposta poc acceptable per a la UE, ja que inclou l’exigència de descartar la creació d’una frontera dura amb Irlanda per garantir que Irlanda del Nord continuï sota el règim jurídic britànic. El Regne Unit, que ahir va acceptar quedar-se en la regulació comunitàri­a sobre medicament­s, no vol formar part del sistema europeu de l’IVA ni recaptar aranzels en nom de Brussel·les tret que la resta de la Unió Europea faci el mateix amb el Regne Unit.

May guanya una votació ajustada als Comuns a favor de la seva estratègia comercial amb Brussel·les

 ??  ??
 ?? ANDY RAIN / EFE ?? El moviment antieurope­u Vote Leave haurà de pagar una multa de 61.000 lliures
ANDY RAIN / EFE El moviment antieurope­u Vote Leave haurà de pagar una multa de 61.000 lliures

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain