La Vanguardia (Català)

L’atur, a la baixa

- Madrid

Un estudi del banc BBVA preveu una taxa d’atur del 13,9% per a l’any que ve, que significar­ia crear més de 800.000 llocs de treball.

El servei d’estudis del BBVA es mostra optimista davant les previsions econòmique­s i laborals a Espanya. Considera que l’economia creixerà un 2,9% aquest any i un 2,5% el pròxim exercici. Si es compleix aquest escenari, va matisar Rafael Doménech, responsabl­e d’anàlisi macroeconò­mica de l’entitat financera, “la taxa d’atur se situaria al voltant del 13,5% el 2019, la qual cosa implicaria la creació de 880.000 llocs de treball al llarg dels dos propers anys”. Per a aquest any, el banc que presideix Francisco González preveu una taxa del 15,2%.

On més es desmarca del Govern és en el dèficit, que situa en el 2,8% aquest any, sis dècimes per sobre del pactat inicialmen­t amb Brussel·les (2,2 % del PIB) i una dècima més de la xifra anunciada pel nou Executiu socialista (2,7 %).

Per al 2019, estima que el dèficit públic tancarà en el 2,1% del PIB –sense considerar les mesures fiscals anunciades per als comptes del proper any– davant l’1,8 % pactat pel Govern.

En qualsevol cas, l’actual Executiu detallarà divendres vinent en el Consell de Ministres el sostre de despesa i a partir d’aquesta xifra base es començaran a construir els pressupost­os generals per al 2019.

Respecte a la situació de Catalunya, el servei d’estudis de BBVA assenyala que “la incertesa sobre l’entorn polític ha disminuït, encara que els seus efectes sobre l’activitat econòmica romanen”. I afegeix que “s’observa una desacceler­ació en l’economia catalana, que inclou indicadors relacionat­s amb el mercat laboral, el consum, la inversió i el turisme”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain