La Vanguardia (Català)

Arxivat el cas Abidal

L’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments conclou que la donació a Abidal va ser neta

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Un jutjat barceloní ha arxivat novament la denúncia per les possibles irregulari­tats en el trasplanta­ment de fetge que el blaugrana Éric Abidal va rebre el 2011 de part del seu cosí Gérard, una operació que es va posar en dubte per uns enregistra­ments telefònics en què un presumpte aconseguid­or es vantava d’haver fet trampes per obtenir l’òrgan sa per al trasplanta­ment.

El jutjat d’instrucció número 28 de Barcelona va arxivar la causa sobre la presumpta compra il·legal d’un fetge compatible amb Éric Abidal que, sent jugador del Barça, va necessitar sotmetre’s a un trasplanta­ment el 2012. L’arxivament es va produir el 18 d’abril passat. Ahir l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ment (ONT) va arribar a la conclusió que “el trasplanta­ment hepàtic d’Éric Abidal es va fer conforme a la legislació vigent i a la bona pràctica clínica”. Segons l’ONT, el procés de donació per part del seu cosí Gérard ha quedat net, lliure de sospita.

L’ONT va obrir ràpidament una investigac­ió arran de la informació que el 4 de juliol va publicar el portal El Confidenci­al, en què es reproduïen escoltes policials al telèfon mòbil de l’expresiden­t del Barcelona Sandro Rosell i en què es feia referència a possibles irregulari­tats en el procés de donació. Fins i tot en tres converses sortia esmentat el fetge d’Abidal, a qui el 2011 se li va haver d’extirpar un tumor hepàtic.

Encara que el cas ja estava arxivat per la via judicial, l’ONT es va posar les piles per indagar des del punt de vista sanitari en col·laboració amb l’hospital Clínic, on el doctor Juan García Valdecasas va fer la intervenci­ó, i l’Organitzac­ió Catalana de Trasplanta­ments per revisar “tots i cadascun dels passos del procés en l’àmbit de les seves competènci­es”. Després de dues setmanes d’indagacion­s, ahir va fer públic l’informe en què aclareix que el trasplanta­ment es va fer seguint tots els procedimen­ts legals.

En primer cas, l’estudi desmenteix que Abidal no s’apuntés mai a la llista d’espera i revela que la idea de la donació de viu va sorgir dels mateixos doctors. “Abidal va estar en llista d’espera per a trasplanta­ment de donant mort. A causa de la progressió de la seva malaltia, l’equip mèdic va considerar l’opció d’un trasplanta­ment de donant viu, la qual cosa en cap cas no excloïa la possibilit­at del trasplanta­ment de donant mort, si sorgia l’oportunita­t”, relata el comunicat.

El segon punt important que necessitav­a ser aclarit era si hi havia un vincle de parentiu entre Abidal i el seu donant, una cosa que ara s’ha comprovat que era certa. “Encara que la legislació no exigeix que la donació entre vius hagi de tenir lloc en l’àmbit familiar, com que s’especifica­va l’existència d’una relació de parentiu, aquesta es va verificar documental­ment. A l’hospital Clínic hi ha l’acta de naixement i el llibre de família tant del donant com del receptor. D’aquí es dedueix que són cosins germans”, conclou l’ONT.

En tercer lloc, sempre cal controlar que no hi hagi cap tipus de contrapres­tació econòmica per la donació. “El donant va ser sotmès a una rigorosa avaluació”, assegura l’informe, i el resultat va ser que el cosí presentava “un entorn familiar, laboral, econòmic i social favorable a la donació”.

Abidal va tornar a jugar el 2012 i, després de passar pel Mònaco i l’Olympiacos grec, es va retirar el desembre del 2014. Des del 19 de juny passat, el francès és el secretari tècnic del club blaugrana.

Un dia després que s’estengués el dubte sobre la legalitat del procés, l’actual secretari tècnic del Barcelona va voler tancar la qüestió publicant una fotografia de l’àmbit íntim en què es veuen el donant i ell mateix, convalesce­nts, després de l’operació a la mateixa habitació de l’hospital Clínic. “Amb la publicació d’aquesta imatge vull demanar respecte envers el meu cosí Gérard i defensar la seva honorabili­tat”, va escriure Abidal a les xarxes socials.

Ara l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments li ha donat la raó. Això sí, afegint-hi que, atesa la gravetat del cas, en el cas que la jutgessa decideixi reobrir-lo es personaria com a acusació particular, ja que cal evitar tant sí com no que es generi desconfian­ça en un sistema que permet salvar vides.

Les actes de naixement i el llibre de família demostren que el donant i Abidal són cosins germans El francès sí que era a la llista d’espera de fetges, i va ser l’equip mèdic el que va suggerir el donant viu

 ?? EFE ?? Imatge d’en Gérard, cosí d’Abidal, i l’exjugador encara convalesce­nts i que va publicar el secretari tècnic del Barça el 5 de juliol
EFE Imatge d’en Gérard, cosí d’Abidal, i l’exjugador encara convalesce­nts i que va publicar el secretari tècnic del Barça el 5 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain