La Vanguardia (Català)

El FIB compleix 24 anys

Amb 24 anys, el festival recupera l’essència amb The Killers, Liam Gallagher, Pet Shop Boys i Travis Scott

- València

Un any més, i ja en són 24, el veterà Festival Internacio­nal de Benicàssim obrirà les portes a 50.000 persones que gaudiran el proper cap de setmana amb la música pop de The Killers, Liam Gallagher o Pet Shop Boys.

No va ser el primer, però potser sí que va ser el que més va marcar tendència. Perquè el Festival Internacio­nal de Benicàssim, FIB, va aconseguir fa 24 anys instal·lar un model de certamen a Espanya que lluny d’envellir-se ha aconseguit rejovenir i recuperar-se de la sotragada que va patir entre els anys 2013 i 2015. El seu nou director, el britànic Melvin Benn, ha sabut dissenyar aquestes últimes edicions una programaci­ó valenta, allunyada de la fàcil atracció comercial a què havia cedit el FIB edicions enrere i bolcada a satisfer un públic jove que abans que res vol continuar instal·lat en la modernitat.

Va aconseguir l’any passat el sold out (hi va haver jornades on es van comptabili­tzar fins a 50.000 persones) amb una excel·lent proposta que encapçalav­en Red Hot Chili Peppers, The Weekend o Kasabian. I en aquesta edició, que comença dijous, es consolida la vocació de donar als fibers un cartell de projecció internacio­nal que lideren The Killers, Liam Gallagher, Pet Shop Boys i Travis Scott.

L’organitzac­ió ha sabut combinar en aquesta edició els sons indie britànics i nord-americans, els estils variats i una patent i àmplia presència de dones, allò que tradueix la voluntat que el FIB continuï estant a l’avantguard­a de les inquietuds socials. El raper, compositor i productor dels Estats Units Travis Scott serà l’encarregat d’obrir un festival que aspira a aconseguir la massiva assistènci­a de l’edició anterior; cuidant abans que res el públic britànic, que és l’objectiu principal, però fent picades d’ullet a altres perfils com ara els fibers espanyols, francesos o italians, que també formen part d’aquesta comunitat.

Amb la banda de rock dels Estats Units The Killers, el FIB subratlla amb llums de neó un cartell potent. A aquest grup s’afegeixen l’exvocalist­a d’Oasis, Liam Gallagher (valorat com un dels millors artistes actuals sobre l’escena) i una oferta per a nostàlgics, els britànics Pet Shop Boys, que també semblen haver rejovenit i continuen tenint un enorme èxit musical sense abandonar l’essència.

En aquesta edició hi haurà, a més, diversos “punts violeta”, gestionats per la Creu Roja, per evitar agressions sexuals com la que la passada edició va patir una jove britànica a la platja de Benicàssim durant l’esdevenime­nt. “Aquest tema ens preocupa molt, volem un espai lliure de violència”, assenyalav­a en la presentaci­ó del FIB Melvin Benn. I s’han previst campanyes solidàries dirigides als més de mil convidats, que faran donacions per a la Creu Roja i Save the Children, i esdevenime­nts com un partit benèfic en què participar­à el Vila-real CF, equip de Primera Divisió.

Per a molts crítics, caldrà fer molta atenció als grups de segon nivell del cartell, on abunden la qualitat i les noves propostes. És el cas de les dones, amb la rapera de Nova York, Princess Nokia; la transgress­ora Caroline Rose; l’argentina Nathy Peluso, que combina estils, des del rap al jazz; o la britànica Anna Calvi, avantatjad­a de l’indie rock, amenacen d’assolir gran protagonis­me en aquesta cita.

El cartell s’ha confeccion­at amb molta ambició. Com que la fórmula recuperada funciona, es torna a incidir en els sons urbans de rap, hip-hop i trap. Entre els més anhelats hi ha Tommy Cash, el denominat Kanye West d’Estonia, que està causant sensació a l’est d’Europa i que serà una de les

El festival torna a apostar pels sons urbans de grups dels Estats Units i del Regne Unit Hi haurà vigilància especial per evitar agressions sexuals, amb diversos “punts violeta” al recinte

actuacions més excèntriqu­es del FIB 2018 marcada de ben segur pels seus peculiars balls i la seva manera de vestir.

No faltaran els electropop com els britànics Metronomy i el potent directe líric-rock dels també britànics Wolf Alice. Actuarà també la banda psicodèlic­a i de rock and roll King Khan & The Shrines; o Tune Yards, coneguts per la seva capacitat per combinar els sons d’avantguard­a amb el tribal.

Ahir, més de cinc mil persones ja s’havien instal·lat a la zona d’acampada, i per avui s’esperava l’arribada massiva de fibers. Benicàssim, on també se celebra a l’agost el festival de música reggae Rototom, ho té tot preparat. La seguretat va ser reforçada l’any passat per la por d’un atemptat terrorista després dels que havia viscut el Regne Unit. En aquesta edició, els controls d’accés també seran molt estrictes, així com la vigilància interna.

 ?? DOMENECH CASTELLÓ / EFE ?? Tres joves ahir a Benicàssim, que ja va obrir les zones d’acampada
DOMENECH CASTELLÓ / EFE Tres joves ahir a Benicàssim, que ja va obrir les zones d’acampada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain