La Vanguardia (Català)

El ciutadà delator

- Joana Bonet

L’obsessió per complir les normes i ser millors, ja sigui a nivell ètic o profession­al, pot derivar en una incitació a la denúncia de l’altre, i fins i tot a una caça de bruixes, com ens explica Joana Bonet: “La nostra societat, cada vegada menys laxa i també més constreta, vol convertir-nos en vigilants a l’aguait, perquè el bon ciutadà és avui un delator en potència”.

La nostra societat vol convertir-nos en vigilants, perquè el bon ciutadà és avui un delator en potència

El passatge dormisquej­ava dins de l’aeronau; ja havíem assolit aquella atmosfera en la qual la voluntat s’escampa sobre els seients i la noció del temps es converteix en llunyania. Vaig demanar un suc, i l’assistent de vol el va vessar sense voler sobre la meva taula. Em va demanar perdó i va empal·lidir. Li vaig respondre que no passava res, però em va confessar en veu baixa: “Si algun company ho ha vist, té ordres d’informar el superior. I per això em poden fer fora”. No li vaig amagar que em semblava exagerat, a la qual cosa va afegir: “És el management de l’excel·lència: no pots fallar”. La nostra societat, cada vegada menys laxa i també més constreta, vol convertir-nos en vigilants a l’aguait, perquè el bon ciutadà és avui un delator en potència.

A meitat dels anys seixanta i instal·lat al nostre país, Orson Welles resumia a un parell de joves crítics de cinema espanyols la veritable causa de la ferida macartista en un impagable titular: “El dolent de l’esquerra americana és que va trair per salvar les seves piscines”. I afegia que “les esquerres no van ser destruïdes per McCarthy. Van ser elles mateixes les que es van demolir, donant pas a una nova generació de nihilistes”. Però, malgrat el canvi generacion­al, la delació ha quedat presa a la solapa de la identitat social. Després dels escàndols d’abusos sexuals a Hollywood, la cultura de la tolerància zero ha promès lleixiu i amoníac, i fins i tot, de manera preventiva, tracta més d’un just de pecador.

En el protocol fixat al firmar un contracte amb algunes plataforme­s digitals, un ha d’acceptar determinad­a manera de mirar dones –i homes–, i fins i tot es minuta la durada de l’abraçada. I per descomptat, també s’anima a entreveure el company i sacrificar-lo igual que un be si consideres que s’ha passat de la ratlla. Una frontera marcada amb subjectivi­tat, que fa que alguns se sentin investits del poder de defenestra­r l’altre sense necessitat de més proves o judicis. El problema és el punt de vista, el que significa per uns i d’altres passar-se de la ratlla. Entre la denúncia judicialit­zada davant un abús i el descrèdit indiscrimi­nat hi ha la mateixa diferència que entre la categoria i l’anècdota. Però la difamació mediàtica, el victimisme que dona share i l’oportunism­e que confon exigència amb despotisme –així li ha passat a Lluís Pasqual– componen la foto d’un esperit encartonat, gregari, poc obert de mires.

Fa uns dies vaig veure un captaire a la tele, un nou pobre, jove encara, que dormia al carrer. Buscava amagatalls, un cobert per llançar el sac. Però sempre hi ha algú, explicava, que es pren la molèstia de cridar a l’ordre perquè l’expulsin d’aquests cubicles pitjor que a una rata. La frontera entre denúncia i delació és espessa, una boira altament perillosa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain