La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El programa econòmic presentat ahir per Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats; i el caos que es va viure dilluns a l’aeroport del Prat, amb més de 400 vols endarrerit­s a conseqüènc­ia de les tempestes.

EL president Pedro Sánchez va presentar ahir al Congrés dels Diputats un programa d’actuacions econòmique­s i socials, dins del que ha denominat agenda del canvi, juntament amb l’anunci d’una nova llei contra el frau que prohibirà que hi hagi noves amnisties fiscals. El full de ruta del nou Govern s’enquadra en l’escàs marge de maniobra que té, tant per la seva minoria parlamentà­ria com pel fet de trobar-se a mitja legislatur­a. L’important, per damunt de tot, és que es pugui garantir el ritme de creixement econòmic i de creació d’ocupació, en un marc de més igualtat i cohesió social.

És rellevant que s’hagi anunciat una nova llei de lluita contra el frau fiscal, que és molt elevat a Espanya en comparació amb la resta d’Europa, i que aquesta llei inclogui la prohibició de noves amnisties fiscals, ja que són insolidàri­es amb la majoria de ciutadans que compleixen les obligacion­s amb Hisenda. Però cal admetre que si en el futur no hi ha més amnisties fiscals serà fonamental­ment per la dura crítica que va fer el Tribunal Constituci­onal a l’efectuada el 2012 pel govern del Partit Popular. Sánchez s’ha vist obligat a reconèixer, en tot cas, que no pot publicar la llista de persones que es van acollir a aquella amnistia, com va exigir estant a l’oposició, ja que el tribunal es va pronunciar expressame­nt sobre la irretroact­ivitat. El que sorprèn és que se n’hagi adonat ara.

Malgrat les dures protestes dels sectors empresaria­ls, el president del Govern es va mostrar inflexible sobre la intenció de redissenya­r l’impost de societats a fi que el tipus efectiu de les grans empreses s’acosti al tipus nominal, amb una tributació real mínima del 15% per als grans conglomera­ts empresaria­ls. Va justificar aquesta mesura per raons de justícia social. Així mateix va confirmar els nous impostos anunciats sobre les companyies tecnològiq­ues i sobre el sector financer. La recaptació en aquest sector es destinarà a complement­ar els ingressos que permetin pagar les pensions. No va esmentar directamen­t el nou impost sobre el dièsel però va admetre que hi haurà noves figures tributàrie­s per desincenti­var pràctiques que perjudiqui­n el medi ambient.

Caldrà analitzar les noves mesures que va anunciar el president del Govern per assegurar que no provoquen més problemes dels que hi ha. Aquest és el cas també de la nova normativa sobre lloguers pensada inicialmen­t per protegir els inquilins. La intenció del Govern és elevar la pròrroga forçosa dels contractes de lloguer de tres a cinc anys, així com limitar les fiances addicional­s que l’arrendatar­i ha de prestar per llogar l’habitatge i excloure l’habitatge turístic de la llei d’arrendamen­ts de temporada. El conflicte d’interessos en l’àmbit del lloguer d’habitatges entre les parts és evident i trobar l’equilibri just és difícil.

El gir social de Sánchez es complement­a amb el compromís per mantenir l’actualitza­ció de les pensions conforme a la inflació, amb el foment de més habitatges públics de lloguer, amb un pla contra l’explotació laboral, per combatre la precarieta­t, amb un altre pla de xoc per frenar l’atur juvenil, amb l’impuls del contracte de relleu i pràctiques, amb una nova regulació de programes per a becaris i amb la discutible despenalit­zació de les actuacions de piquets en les vagues per garantir més llibertat sindical. S’hi sumen iniciative­s d’autoconsum energètic en el marc de la llei de Canvi Climàtic i de Transició Energètica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain