La Vanguardia (Català)

Obama llança un atac contra els polítics que “menyspreen la veritat”

L’expresiden­t dels EUA critica Trump en el centenari de Mandela

- XAVIER ALDEKOA Johannesbu­rg. Correspons­al

El missatge ja era contundent fins i tot abans de començar a parlar. El dia després de l’amistosa reunió a Finlàndia dels líders dels Estats Units i Rússia, Donald Trump i Vladímir Putin, el seu predecesso­r es presentava en un altre bàndol diametralm­ent oposat: Barack Obama honrava Nelson Mandela amb motiu del centenari del naixement del Nobel de la Pau sud-africà. Malgrat la potència de l’escena, l’exmandatar­i nordameric­à no va desaprofit­ar l’oportunita­t d’enviar-li missatges esmolats com navalles entre línies en el seu principal discurs des que va deixar el despatx oval i sense citar expressame­nt Trump. A l’estadi de criquet Wanderers, a Johannesbu­rg, davant 15.000 assistents, Obama va retreure durant un discurs de gairebé hora i mitja les polítiques de la “por i ressentime­nt” i el cinisme dels polítics autoritari­s que “menyspreen la veritat”. “Mireu al vostre voltant –va apuntar Obama–, els strongman politics (polítics autoritari­s) estan en auge, de sobte organitzen eleccions amb alguna pretensió de forma de democràcia i quan estan en el poder busquen soscavar tota institució o norma que dona sentit a la democràcia”. En tota la seva intervenci­ó, va citar una sola vegada Rússia de forma directa, i no va ser per bé: es va referir a l’executiu de Putin com a exemple de “control autoritari” i que “de vegades fa la guitza als seus veïns”.

L’expresiden­t va parlar sota el lema de la conferènci­a “Renovant el llegat de Mandela i promovent la ciutadania activa en un món canviant” i va exhortar a seguir els valors de l’heroi de la lluita antiaparth­eid, que va morir el 2013 als 95 anys, per defensar la democràcia al món en temps “estranys i incerts”.

Obama, que va estar acompanyat a l’escenari pel president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, i la vídua de Mandela i defensora dels drets humans, Graça Machel, va començar el discurs amb bon humor i va fer bromes sobre la seva habilitat com a ballarí. El públic va respondre entregat i va corejar “Yes, we can”, però el polític americà de seguida es va posar seriós. Davant les fake news i fets alternatiu­s que ha portat als titulars el Govern de Trump, l’exdirigent dels Estats Units va demanar de creure en la força dels fets. “Sense fets no hi ha base per a la cooperació. Si jo dic això és un faristol i tu dius que és un elefant, serà difícil cooperar”. Per si no havia quedat clara la referència velada a Trump, va utilitzar un exemple revelador. “Jo no puc trobar una base en comú si algú diu que el canvi climàtic no està passant quan gairebé tots els científics del món diuen que sí. Si tu comences a dir que és una mentida elaborada, no sé ni per on podem començar”. Des de l’arribada a la Casa Blanca, el líder republicà ha posat en dubte l’escalfamen­t global i defensa la retirada dels EUA de l’acord de París sobre el canvi climàtic. “Massa polítics avui semblen menysprear el concepte bàsic de veritat objectiva”, va dir Obama.

El primer president afroameric­à dels EUA va confessar la influència que va tenir Mandela en la seva vida política com a exemple de valors i lluita contra el racisme, però va advertir de l’augment de la xenofòbia i el nacionalis­me tant al seu país com a Europa. Per a Obama, a tot el món han augmentat els atacs a la premsa, la censura i el control dels mitjans i les xarxes socials, i es busca promoure “l’odi, la propaganda i teories conspirado­res”.

Malgrat el to aspre de les seves paraules, Obama va fer al final un gir esperançad­or al seu discurs. “Deixeu-me que us digui en què crec jo –va etzibar–. Crec en la visió de Nelson Mandela, crec en la visió compartida per Gandhi, (Martin Luther) King i Abraham Lincoln. Jo crec en la justícia, la igualtat, la justícia i la llibertat i en una democràcia multiracia­l construïda amb la pretensió que totes les persones naixem iguals i amb els mateixos drets”. Després de l’últim “això és en el que jo crec”, el públic li va brindar una de les ovacions de la jornada d’ahir.

Obama, que va arribar a Sudàfrica després de visitar Tanzània i Kènia, participar­à avui en diversos actes del dia Nelson Mandela –avui hauria complert cent anys– al costat d’una trentena de joves arribats de tot Àfrica.

L’exmandatar­i avisa sobre l’augment de la xenofòbia i dels atacs contra la llibertat d’expressió

 ?? GIANLUIGI GUERCIA / AFP ?? L’exmandatar­i dels EUA va fer el discurs a l’estadi de criquet Wanderers, a Johannesbu­rg
GIANLUIGI GUERCIA / AFP L’exmandatar­i dels EUA va fer el discurs a l’estadi de criquet Wanderers, a Johannesbu­rg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain