La Vanguardia (Català)

Macron vol la complicita­t de patronal i sindicats davant les reformes

-

Després de diversos dies d’alegres celebracio­ns –per la festa nacional del 14 de juliol i la victòria de la selecció francesa en el Mundial–, a Emmanuel Macron li va tocar ahir la crua realitat d’enfrontar-se als problemes reals del país. Per primera vegada des que va accedir a l’Elisi, fa 14 mesos, el president es va reunir amb els principals líders de la patronal i dels sindicats.

El cap de l’Estat va voler preparar el terreny per a les reformes molt importants i sensibles que són a l’agenda a la tornada de l’estiu. Afectaran, per exemple, el sistema públic de pensions i el subsidi d’atur. En els dos casos es preveu una forta resistènci­a dels sindicats.

Tant els representa­nts dels patrons com dels treballado­rs van constatar un canvi d’actitud en Macron. El van trobar més dialogant i més procliu a buscar compromiso­s. El mateix president va admetre que el seu primer any de mandat va imprimir una gran velocitat als canvis i que això va poder provocar tensions.

Macron va aconseguir imposar la reforma laboral i la dels ferrocarri­ls, malgrat les mobilitzac­ions. Potser ha interiorit­zat que assumeix un risc massa alt si continua endavant sense un mínim consens ni concession­s. Ahir el president va insistir que vol “recolzar-se en les parts socials” per als seus objectius de transforma­ció.

L’ambient en l’Elisi era molt diferent a la vigília. El palau presidenci­al es va omplir dilluns d’uns 3.000 convidats, convocats per compliment­ar la selecció de futbol. El clima d’eufòria del carrer es va encomanar a l’Elisi. Es va trencar el protocol. Hi va haver rialles, bromes i es va cantar en grup. Macron es va exaltar. Ahir van acudir al palau personatge­s que fan la vida difícil al president, com el líder del sindicat Confederac­ió General del Treball (CGT), Philippe Martinez, promotor d’una vaga a la SNCF –la Renfe espanyola– que ha durat tres mesos i que ha estat un dels conflictes més estèrils de la lluita sindical, perquè la reforma ja és llei i no hi haurà marxa enrere en els punts essencials.

Martinez, d’origen espanyol, va anar combatiu a la trobada. Li va prendre la paraula al president pel que va dir en el seu recent discurs a Versalles, davant les dues cambres del Parlament. Llavors Macron, en velada al·lusió als sindicats més bel·ligerants, va recordar que “per repartir el pastís, primer hi ha d’haver pastís”. Martinez li va capgirar l’argument, al destacar que el pastís francès és molt gran i que n’hi ha alguns que se serveixen trossos molt generosos mentre la immensa majoria es conforma amb les engrunes.

El secretari general del sindicat Confederac­ió Francesa Democràtic­a del Treball (CFDT), Laurent Berger, va confirmar que hi haurà reunions preparatòr­ies amb el primer ministre, Édouard Philippe, davant reformes com la del subsidi d’atur. La CFDT –en el seu origen, d’inspiració cristiana– és sempre més flexible i oberta a canvis de l’statu quo, mentre que la CGT –antigament pròxima als comunistes– sol ser més dura. Philippe va posar èmfasi en què la CGT es mantindrà ferma “en el repartimen­t de la riquesa”, la defensa de condicions dignes i el mantenimen­t de serveis públics essencials com la sanitat. El cap de la patronal Medef, Geoffroy Roux de Bézieux, va afirmar que havia evocat la preocupaci­ó empresaria­l per les dificultat­s a reclutar personal idoni i pels canvis tecnològic­s.

El president promet ser més dialogant en projectes sensibles com les pensions i el subsidi d’atur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain