La Vanguardia (Català)

Open Arms acusa Itàlia de provocar una altra tragèdia a la Mediterràn­ia

Salvini diu que només són “mentides i insults” i es nega a obrir-los els ports

-

L’oenagé catalana Proactiva Open Arms torna a acusar el nou Govern italià de provocar una tragèdia a la Mediterràn­ia Central. El vaixell de rescat Open Arms i el veler Astral, que duu a terme missions d’observació, van trobar ahir entre les restes d’un naufragi a 80 milles nàutiques de Líbia els cossos sense vida d’una dona i un nen de poca edat, així com una altra dona viva aferrada al que quedava d’una barcassa. La resta de passatgers havien estat traslladat­s a una nau dels guardacost­es libis.

Segons el fundador d’Open Arms, Óscar Camps, a bord de la missió, dilluns van escoltar una conversa per ràdio entre el vaixell mercant Triades i una patrullera líbia. Els libis van demanar al vaixell que assistís a una barca en perill, a la qual es van dirigir, però finalment van abandonar els nàufrags. Després va intervenir la mateixa patrullera per emportar-se’n a Líbia, un port no segur, 158 persones a bord.

“El que no van dir va ser que van deixar dues dones i un nen a bord, i que van enfonsar el vaixell perquè no volien pujar a les patrullere­s líbies”, va lamentar Camps. “Quant temps haurem de torejar amb assassins allistats pel Govern italià per matar i torturar aquells que intentin creuar la Mediterràn­ia? D’aquest crim n’és responsabl­e la política de Matteo Salvini”, va agregar.

El ministre de l’Interior italià, que manté una croada contra les oenagés estrangere­s que operen a la Mediterràn­ia, va titllar de “mentides i insults” les paraules de Camps. “Confirmen que estem en el correcte: reduir sortides i desembarca­ments significa reduir els morts”, va escriure a Twitter l’ultradretà. Fonts del Viminal asseguren que les acusacions d’Open Arms són una fake news i que aviat es demostrarà que els libis sí que els van assistir.

No és el primer desacord entre Open Arms i el viceprimer ministre. El mateix Camps ja va assegurar a Roma que durant el trajecte en el qual van portar 59 persones a Barcelona van morir unes 200 persones a la Mediterràn­ia com a conseqüènc­ia de la política de Salvini.

La denúncia d’Open Arms no es quedarà en acusacions verbals, sinó que fonts de l’oenagé van assenyalar a aquest diari que denunciara­n els actes d’omissió de socors i de violació de drets humans en una cort internacio­nal. És aviat per saber quin serà el procedimen­t, expliquen. Ara comença una feina documental per treballar els àudios

“Que s’estalviïn temps i diners, els ports italians els veuran en postal”, diu el ministre italià

i els vídeos del rescat i que els advocats determinin l’organisme més apropiat per interposar aquesta denúncia.

La dona rescatada es troba en estat de xoc. Encara es desconeix el port en el qual la desembarca­ran, a ella i als dos cadàvers que van trobar. El nen feia poques hores que havia mort. A bord del vaixell d’observació es trobava el diputat italià Erasmo Palazzotto i el jugador de bàsquet Marc Gasol, que van ser testimonis directes de l’ocorregut.

Però Salvini es manté inamovible. Ahir va tornar a tancar-se en banda a obrir-los les portes: “Que s’estalviïn diners i temps, els ports italians els veuran en postal”.

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Membres de Proactiva Open Arms rescaten una superviven­t en estat de xoc
PAU BARRENA / AFP Membres de Proactiva Open Arms rescaten una superviven­t en estat de xoc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain