La Vanguardia (Català)

Condemna a Rússia pel tracte a les Pussy Riot i el cas Politkóvsk­aia

-

Dotze anys després de l’assassinat d’Anna Politkóvsk­aia, la justícia russa no ha pogut determinar qui va encarregar a un pistoler posar fi a la vida de la coneguda periodista d’investigac­ió. Aquesta falta d’efectivita­t li va valer ahir a Rússia una condemna del Tribunal Europeu de Drets Humans, que va determinar que l’Estat rus “no ha posat en marxa les mesures d’investigac­ió apropiades per identifica­r el o els responsabl­es”.

En una sentència a part la cort, amb seu a Estrasburg, també va determinar ahir que tres activistes de la banda de rock Pussy Riot condemnade­s el 2012 per una cançó protesta contra el president Vladímir Putin en una catedral de Moscou van rebre un tracte inhumà.

En el cas Politkóvsk­aia, el tribunal va determinar que l’Estat rus ha de pagar 20.000 euros als seus familiars en concepte de danys. La periodista, que treballava per al diari opositor Nóvaia Gazeta, va ser tirotejada al portal de l’edifici on vivia, el 7 d’octubre del 2006. Era molt crítica amb la política del Kremlin al Caucas i havia denunciat la corrupció i la violació de drets humans a Txetxènia. Des de l’oposició es va acusar el poder rus d’aquest crim per encàrrec. Però el Kremlin sempre va negar que hi tingués res a veure. El Ministeri de Justícia rus va anunciar ahir que disposa de tres mesos per recórrer.

El 2012 els tribunals russos van condemnar un expolicia per la implicació en el crim. Dos anys després van rebre penes de presó cinc homes, dos d’ells (inclòs el pistoler) a perpetuïta­t. Però no s’ha trobat ni rastre encara de qui va encarregar el crim.

En el cas de les Pussy Riot, la cort entén que Maria Aliókhina, Nadejda Tolokónnik­ova i Iekaterina Samutsévit­x van patir un tracte degradant en el judici, en el qual van ser condemnade­s per “vandalisme motivat per odi religiós” a dos anys de presó. Estrasburg també considera que Moscou va violar la llibertat d’expressió i diu que Rússia va decretar penes de presó “sense analitzar la lletra de la seva cançó ni tenir en compte el context”. I ordena que Rússia pagui 16.000 euros a cada una.

Sis homes van ser condemnats per l’assassinat de la periodista, però no se sap qui els va pagar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain