La Vanguardia (Català)

Llapis per als nens de Bignona

Un traspàs de càrrega d’ajuda cooperativ­a espanyola dota de material una escola del sud senegalès

- ENRIQUE FIGUEREDO

Bignona és una petita ciutat rural del sud del Senegal. Allà, l’any passat hi va ser rehabilita­da gràcies a la cooperació internacio­nal una escola que estava abandonada des de l’època colonial francesa. Es diu Escola René Coly. Bignona i el seu departamen­t estan atrapats per la seva realitat geogràfica. Hi ha una barrera que l’aïlla del país. Aquest obstacle es diu Gàmbia. Aquesta nació amb forma de llengua que s’endinsa en territori senegalès dificulta la comunicaci­ó per terra amb la resta del Senegal. “Lamentable­ment tenim un país dins del país”, diu a La Vanguardia el president del consell departamen­tal de Bignona, Mamina Kamara.

D’aquesta circumstàn­cia es queixa Kamara perquè fa que resulti feixuc portar fins aquella zona del sud senegalès qualsevol càrrega com pugui ser, per exemple, el material infantil necessari per a la posada en marxa de la vella escola francesa.

Gràcies a una sèrie de piruetes del destí i a la confluènci­a de bones voluntats, una partida de diferents donacions canalitzad­es per l’oenagé Cooperació Internacio­nal, que va dirigir la rehabilita­ció de l’escola, ha trobat una via segura i directa per salvar aquestes barreres i així les donacions han arribat finalment a destinació.

Els nens de Bignona ja tenen per a aquest curs llibretes, amb portallapi­s, amb llibres, amb joguines i fins i tot amb diversos productes d’higiene i neteja i fins i tot material de cuina. El vaixell Goree de la Marina del Senegal ha estat l’última baula d’una cadena de transport que va començar a l’arsenal de Cartagena i ha acabat a l’escola rural.

Els paquets d’ajuda van arribar a finals de la primavera a Dakar en les bodegues del patruller d’Armada espanyola Infanta Elena, la tripulació del qual va impulsar tota aquesta maquinària de cooperació. De les cinquanta caixes, quaranta procedien de l’oenagé i la resta van ser donacions de la pròpia dotació naval, que va carregar la totalitat dels paquets en un pallol del vaixell poc abans de la sortida de Cartagena al febrer. El personal del vaixell es va obstinar a dur a terme aquesta comesa a petició de Cooperació Internacio­nal i va assegurar que els paquets arribarien a Dakar, un dels ports que ha tocat el patruller en el transcurs de la seva última gira africana.

Kamara, amb un vestit blau tradiciona­l, esperava al moll de la base militar del port de Dakar que es consumés el traspàs dels paquets d’un vaixell a l’altre; una maniobra que no estava inicialmen­t prevista. Va resultar que el dia anterior a la descàrrega i transvasam­ent, Kamara havia coincidit amb un alt responsabl­e de la Marina del seu país. I llavors li va parlar de l’Escola René Coly i que no sabia com portar fins allà aquella partida de material de cooperació espanyola. L’alt oficial senegalès li va dir que un grup de mariners acudirien l’endemà a l’Infanta Elena per portar tota la mercaderia al vaixell Goree i que deixarien a Bignona temps després, com efectivame­nt va passar.

“Ara a la meva terra és el temps del mango. Cauen dels arbres de madurs que estan i els animals, les cabres, llavors se’ls mengen del terra, en un cicle que es repeteix cada any”, va dir Kamara al moll del port de Dakar mentre les cinquanta caixes esperaven l’arribada de l’equip de portadors que poc després les va anar embarcant sota aparença d’una vistosa serp blavosa nascuda dels uniformes esportius que lluïen els marins senegaleso­s. “Estem molt satisfets de poder contribuir a que els nens de Bignona puguin disposar de tota aquesta ajuda. Llàstima que el nostre calendari ens hagi impedit portar-lo nosaltres mateixos fins a l’escola”, va comentar el comandant de l’Infanta Elena, el capità de corbeta, Álvaro Zaragoza.

“La cooperació espanyola amb el Senegal ve de lluny i ha aconseguit el respecte de la població. A diferència d’altres, va als pobles a preguntar què es necessita i ara el necessari era aquesta ajuda per als nens que comencen l’escolaritz­ació”, s’acomiada Kamara, un sorprenent polític per la seva multi-disciplina­rietat, perquè a més de president del consell departamen­tal de Bignona, és secretari d’aviació civil del Senegal i meteoròleg de professió.

El material arriba a destinació després de desembarca­r al Senegal a bord d’un vaixell de l’Armada

 ?? LA VANGUARDIA ?? Portadors. Membres de la Marina senegalesa porten fins al seu vaixell Goree la càrrega de l’Infanta Elena, situat alfons a la dreta
LA VANGUARDIA Portadors. Membres de la Marina senegalesa porten fins al seu vaixell Goree la càrrega de l’Infanta Elena, situat alfons a la dreta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain