La Vanguardia (Català)

El recurs admès pel TC barra el pas a iniciative­s unilateral­s

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Som on érem. El recurs d’inconstitu­cionalitat que ahir va admetre a tràmit el Tribunal Constituci­onal (TC) torna a pintar les línies vermelles del diàleg territoria­l on les va deixar marcades el govern del PP. La principal novetat de la impugnació –com ahir va anticipar La Vanguardia– és que aquesta vegada no inclou advertènci­es al Govern i al Parlament sobre les possibles responsabi­litats penals en cas d’incomplime­nt. Però la base i la substància del recurs són les mateixes que van recollir les impugnacio­ns de l’executiu de Mariano Rajoy contra diverses iniciative­s sobiranist­es de la legislatur­a passada. La moció aprovada el dia 5, per tant, pren el camí d’altres d’anteriors, i ahir va quedar suspesa amb l’admissió a tràmit del recurs.

El límit infranquej­able es continua derivant de la inviabilit­at de les iniciative­s unilateral­s, sobretot si el que persegueix­en és l’exercici del dret d’autodeterm­inació. Aquest dret –ha dit el Constituci­onal i repeteix ara el nou recurs, aquesta vegada del Govern de Pedro Sánchez– no existeix, no està reconegut per la Constituci­ó, que estableix amb rotunditat que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol, i no és parcel·lable. El poble de Catalunya –argumenta l’advocat de l’Estat– no és subjecte polític per si mateix, esqueixat de la resta dels ciutadans espanyols. Per tant, la moció aprovada pel Parlament –sosté la impugnació– ha de ser primer suspesa i, després, quan es dicti sentència sobre el fons de la qüestió, ha de ser anul·lada, perquè persegueix l’objectiu de la independèn­cia atribuint a la Cambra Catalana facultats i competènci­es que no té.

El recurs del Govern sosté que en la moció impugnada el Parlament assumeix, com en altres d’anteriors, la condició de “poder constituen­t de cara a la creació d’una república de Catalunya, ordenant al Govern de la Generalita­t l’adopció de les mesures necessàrie­s, cosa que inclou l’elaboració d’una Constituci­ó, la creació d’estructure­s d’Estat, la inaplicaci­ó de les normes estatals a Catalunya i la desobedièn­cia a les institucio­ns de l’Estat, en particular al Tribunal Constituci­onal”. I per tot plegat “estableix uns mandats clars” al Govern i a la ciutadania, amb un “contingut” que és “clarament” inconstitu­cional. El recurs subratlla que entre aquests mandats hi ha el d’elaborar en 90 dies un pla de mesures per “fer efectiu el contingut” dels

El Govern central diu que el Parlament torna a ignorar que la sobirania resideix en tot el poble espanyol

articles suspesos pel TC correspone­nts a diverses normes i lleis de caràcter social. El recurs estima que, en definitiva, el Parlament s’atribueix “un poder constituen­t capaç d’iniciar un procés rupturista que s’imposa unilateral­ment i que prescindei­x de qualsevol respecte als principis que informen la Constituci­ó espanyola i el sistema democràtic”,

La impugnació salva el punt 6 de la moció, en què s’insta el Govern a “elaborar i presentar, en el termini de sis mesos i perquè es tramitin, els projectes de llei o les normes que siguin procedents en cada cas per recuperar els drets i les llibertats que afecten d’una manera directa a la millora de la qualitat de vida de les persones, continguts als articles anul·lats pel Tribunal Constituci­onal”, des del 2015. El motiu és que s’entén que aquesta recuperaci­ó pot intentar-se i, si escau, aconseguir­se per vies constituci­onals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain