La Vanguardia (Català)

Amb la calor que fa

- Quim Monzó

Aquest cap de setmana, amb la calor tremebunda que va fer, va quedar clar un cop més per què els organismes públics i les empreses privades fan vacances durant l’estiu i no en cap de les altres estacions de l’any. Perquè, tot i l’alleujamen­t que ofereix l’aire condiciona­t a qui en té, quedes tan abatut durant la resta del dia que l’única solució per sobreviure en condicions mínimament dignes és encapsular-te dins de la nevera i no sortir-ne ni per mal de morir. O això o anar-te’n a la platja i passar-te el dia sencer dins l’aigua, fins que els tous dels dits et quedin arrugats.

Gina Raimondo és la governador­a de Rhode Island, al nord-est dels Estats Units. És del Partit Demòcrata, i la primera dona que arriba al càrrec. Segons va anunciar dissabte, alguns dies traslladar­à el despatx a la platja. Ha fet pública la llista d’aquelles on atendrà els ciutadans i escoltarà les seves propostes. Dilluns es va instal·lar a la primera, la de Scarboroug­h. És en un parc públic de 24 hectàrees, amb dutxes, zona de pícnic, torre de vigilància i boardwalk, la tradiciona­l passarel·la de tantes platges americanes, per la qual pots passejar sense que els peus se’t cremin (perquè és de fusta) i sota la qual, com que està elevada i crea una zona ombrívola, en altres èpoques molts adolescent­s vivien les primeres trobades amoroses. Ja que hi era, va firmar una ordre executiva per vetar els plàstics d’un sol ús que acaben al mar, que és el que ara es porta. Dilluns que ve, 23 de juliol, anirà a una altra platja, la d’East Matunuck, que és en un altre parc públic, aquest de 58 hectàrees. També té torre de vigilància, banys, casetes per canviar-se i, evidentmen­t, zona de pícnic. Llavors, durant deu dies no anirà a cap platja. Hi tornarà el 3 d’agost, a la de Lincoln Woods. Aquest parc (de 254 hectàrees) no sols té la platja més xula de totes sinó també lloguer de canoes i caiacs, i camins per anar a cavall o amb mountain bike. H.P. Lovecraft era assidu d’aquest parc, i fa set anys van rodar-hi part de Moonrise Kingdom, de Wes Anderson.

El pròxim 6 de novembre hi haurà als Estats Units noves eleccions a governador­s i Gina Raimondo es presentarà a la reelecció. No costa gaire d’entendre que aquest és el motiu pel qual aquest estiu ha decidit portar el despatx a la platja: per propagar la bona nova del que ha fet fins ara i els motius pels quals els que la van votar el 2015 han de tornar a fer-ho; i els que no, també. Si la muntanya no va a Mahoma, etcètera. Si tenim en compte que a Catalunya les pròximes eleccions seran les municipals, al maig, no veig que estiguin gaire per la feina els alcaldes. Ja sé que, a Barcelona, amb la congestió de trànsit que hi acostuma a haver, traslladar el despatx fins al Bogatell o la Mar Bella deu fer mandra, però seria bonic de veure com els venedors de mojitos insalubres i empanades pútrides ofereixen la mercaderia a les autoritats consistori­als. Almenys podria donar exemple l’alcalde de Sant Esteve de les Roures, que té les platges de Lleida a tocar, i sense venedors il·legals.

Aquest estiu, una governador­a americana ha decidit traslladar el despatx a la platja

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain