La Vanguardia (Català)

Situació crítica al Prat

-

DIUMENGE passat advertíem en aquest mateix espai editorial del risc que aquest any tornés a produir-se un estiu calent als aeroports espanyols, i més concreta mental Prat, a causa de les vagues de diversa mena convocades per diferents col·lectius laborals del sector aeronàutic.

Lamentable­ment pocs dies després ens veiem obligats a insistir en el mateix tema després que l’aeroport barceloní visqués dilluns una altra jornada caòtica, aquesta vegada per les conseqüènc­ies de les tempestes que van descarrega­r a primera hora del matí i que van causar al llarg de la jornada més de 400 retards i desenes de cancel·lacions de vols. Ni més ni menys que 5.000 passatgers de Vueling es van veure afectats durant tot el dia al Prat per aquestes incidèncie­s meteorològ­iques que van paralitzar l’aeroport menys d’una hora. Des de fa diversos dies són freqüents les queixes de molts usuaris que denuncien demores en els seus vols, la majoria de companyies de baix cost amb objectius més ambiciosos dels que poden assumir. De fet Eurocontro­l, l’organisme que supervisa els aeroports europeus, assenyala en l’últim informe que Barcelona té el trist rècord de ser la infraestru­ctura aeroportuà­ria que més retards va acumular el mes de juny, amb l’agreujant que també ho va ser el mes de maig.

Davant aquest panorama, i tenint en compte que properamen­t hi ha convocades vagues de les tripulacio­ns de cabina de Ryanair i del personal de terra d’Iberia a Barcelona i que persisteix l’amenaça de vaga del personal de

handling (equipatge, facturació, càrrega i descàrrega) de tot Espanya, més la repercussi­ó que té la vaga dels controlado­rs aeris de Marsella, tot fa témer que retards i cancel·lacions es repetiran aquest mes d’agost.

Dèiem diumenge que els sindicats estan en el seu dret de convocar vaga per pressionar les empreses, però és inacceptab­le que la ciutadania sigui ostatge del resultat d’aquestes negociacio­ns, especialme­nt en aquestes dates de més moviment per les vacances. Insistim en aquestes considerac­ions i reiterem l’exigència a les administra­cions perquè prenguin les mesures necessàrie­s per assegurar amb serveis mínims suficients el trànsit aeri. Encara que les empreses que presten els seus serveis a terra i les companyies aèries són privades, no oblidem que l’última responsabl­e de la gestió dels aeroports és Aena.

En aquest sentit és positiu que ahir es reunís la comissió de seguiment de l’aeroport –creada precisamen­t arran del caos de l’estiu passat–, que integren el Govern central, la Generalita­t, Aena i l’Ajuntament de Barcelona. Coordinar-se i treballar junts per prevenir i evitar que es repeteixin escenes com les de fa un any és un pas en la direcció correcta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain