La Vanguardia (Català)

Siguem homes com elles

- Lluís Amiguet

Estimat Joaquín Luna: La meva filla de sis anys ha enviat una carta d’acomiadame­nt a la seva cangur, perquè l’acabava d’escridassa­r que recollís els seus Pin i Pon. La nena ha estat masclista i abusa del seu poder. Un milió d’anys d’evolució genètica ens han dotat als homes d’aquesta supèrbia, avui tan inútil com el nostre prepuci. Amb mig segle d’evolució cultural n’hi ha hagut prou perquè s’imposi un altre poder, el d’elles, evoluciona­des per a la paraula, la persuasió, el compromís i el vincle.

El nostre món progressa a mesura que es feminitza. Si ho dubtes, no llegeixis els titulars: mira estadístiq­ues. Cada vegada hi ha menys guerres, fam i analfabeti­sme gràcies a la cooperació, la cosobirani­a, la gobernança multilater­al i el poder difús.

El masclisme volia dissimular la nostra inferiorit­at: som el sexe ximple. Però el futur és nostre si sabem ser homes com elles.

Perquè no només és la fi dels herois del múscul, també el d’Agustina d’Aragó i els seus canons. I el de les senyores que per tal de manar assumeixen rancis valors masculins. Podem ser més dones que elles i acceptar amb humilitat els nostres límits; aprendre a cedir i guanyar pactant; a empatitzar amb el feble; i a adquirir sentit pràctic i l’atenció al detall.

Les noves Penèlopes no venen a posar-se l’armadura, com un estúpid mascle més, sinó a dir-li a Ulisses quan marxa cap a Troia que es canviï cada dia de calçotets: que en porti tres parells per rentar-los entre batalla i batalla i que quina ximpleria de guerra, que en comptes de matar-se sense deixar escapar una queixa, muntin uns mundials i enarborin les banderes amb gresca, però sense ferits. Per això, la política i els seus conflictes són cada cop menys de justa troiana i més reality. Màxima gesticulac­ió, mínimes conseqüènc­ies: just el contrari del que va ensenyar al mascle Clint Eastwood.

Si les feministes et donen un altre premi llimona pel teu llibre, ¡Quina tropa!, serà perquè en el teu amor crepuscula­r als toros; la boxa; el periodisme d’anar, veure i explicar-ho; el sexe de cortesia en la igualtat del grup; la complicita­t de la nit; el cubata camioner; el tabac compartit, i el futbol de proximitat no han apreciat els valors femenins del teu afecte pels personatge­s secundaris; els herois del supermerca­t; els camins d’anar per casa i el plaer de comprar-te roba que no et pots permetre. La teva feminitat és d’avantguard­a, Quim, i està en els detalls, només irrellevan­ts per a qui no sap veure’ls.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain