La Vanguardia (Català)

Assisteixo a noces, discreció total

- Joaquín Luna

Un altre any perdut: no m’han convidat a cap casament en tot aquest 2018. Com va passar el 2017. Soc un fracassat social? Moltes rialles, moltes copes, moltes divorciade­s però després et quedes en això i ningú no et convida a un casament, ni tan sols civil.

Suposo que si comencés per immolar-me el panorama canviaria i seria correspost. Abans d’arribar a aquest extrem –si no em caso per menjar paella, amb menys raó–, he pensat difondre el següent anunci: “Divorciat sense finalitats ulteriors s’ofereix a dones com a acompanyan­t pacifista per a casaments de categoria, Costa Brava i populars. No pago ni cobro. Sí a tot, tret de portar agulla a la corbata a l’altura del pit”.

Observo que moltes dones se senten incòmodes si van sense parella, acompanyan­t o peó de confiança als casaments. Quina sort tenir-ne dos o tres a l’any! Ja ni recordo l’últim. Els casaments dels altres són “una finestra d’oportunita­ts” i constituei­xen un espectacle grandiós però hi ha dones que troben a faltar, pel que sembla, un acompanyan­t, com si les que es casessin fossin elles.

Si abunden els massatgist­es complaents i tarambanes, què hi ha de dolent a oferir-se per a una cosa tan noble com anar de parella en un casori? Jo, abans que res, prometo honradesa i entusiasme a canvi de ser un més i poder apostar

No és just que ningú no et convidi a casaments quan tants amics casats hi assisteixe­n per obligació

sobre si la parella de contraents durarà més o menys de cinc anys, sobre si el vestit de la núvia és descarat o si el nuvi té més por que el gran Cagancho. No és just que ningú no et convidi a casaments mentre que tants amics casats assisteixe­n per obligació a aquests enllaços. Ara que el Mundial ha acabat i amb vista a la temporada alta de setembre-octubre, és moment de guanyar-se el lloc i esbombar els meus modestos mèrits.

És dur perdre’s l’experiènci­a sensorial de cerimònies en les quals amb prou feines deixen parlar el capellà, ja no toquen el vals dels pebrots i els sogres ni se saluden perquè un volia estar amb la seva nova parella i l’altre s’hi nega en rotund. Vull, anhelo, desitjo!... presenciar casaments cada any i aplaudir, deixar anar una llàgrima o fins i tot enfonsar la festa al crit caspós de “Visca els nuvis!” o “Que es facin un petó!” sense descartar posar rumb a la corbata del nuvi amb unes tisores gegants i subhastar-ne les parts.

No faria escarafall­s a cerimònies de segones núpcies perquè tothom té dret a votar Puigdemont –ja triga l’estàtua eqüestre!–, a refer la seva vida sentimenta­l o a creure en les faules d’animals que pensen.

En cas que ningú no reclami els meus serveis, proposo de crear la figura del “convidat anònim contribuen­t”, un préssec que anomenarem espònsor, paper que ja fa anys que exerceixo a pesar meu: sufrago la festa a canvi d’uns refrescos, quatre bombons de foie i que els convidats no em facin fora a puntades de peu de la seva gran gresca.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain