La Vanguardia (Català)

Lleida ultima el pla que defineix el seu futur enmig d’un intens debat

- PAU ECHAUZ

En la recta final del mandat municipal, el nou Pla d’Ordenació Urbana (POUM), aprovat inicialmen­t l’abril passat amb la suma del PSC, Ciutadans i el PP, ha rebut un nombre considerab­le d’al·legacions ciutadanes, que qüestionen la bondat dels objectius en matèria d’alçària dels edificis, regularitz­ació d’edificis a l’Horta, superfície­s comercials o planificac­ió d’usos industrial­s. No només els grups de l’oposició (PDECat, ERC, Comú i Crida-CUP) al·leguen contra el document; també molts particular­s, associacio­ns de veïns, tres organitzac­ions empresaria­ls (Cambra, Pimec i Fecom), immobiliàr­ies i col·lectius feministes, entre d’altres, hi han presentat les seves objeccions legals.

Les crítiques no espanten l’alcalde, Àngel Ros, que lamenta que l’oposició ja hagi entrat en campanya electoral. Ros valora positivame­nt tot el procés de participac­ió del POUM i, respecte de les al·legacions, considera que en nombre són molt inferiors a les presentade­s a l’anterior pla. “Només signifique­n un 0,7% de les 53.508 persones de Lleida que tenen una propietat o més. El percentatg­e de ciutadans que han pres part en les sessions participat­ives del POUM és molt superior, un 3,4% dels propietari­s. El govern de la Paeria està orgullós del procés d’elaboració del nou pla i del document que s’ha redactat”, va assegurar.

L’al·legació més abundant és la que es refereix a l’article pel qual es retalla l’alçària edificable en parcel·les que sumin 2.890 edificis. Això causa inquietud entre propietari­s. La Paeria diu que aquesta limitació no afecta els edificis actuals, sinó tots els que es puguin construir al solar en cas d’enderroc, i que l’actual pla, aprovat el 1999, aplica aquesta mateixa mesura a 2.676 immobles. Contra l’opinió de propietari­s i advocats, la Paeria manté que la mesura no afecta el valor dels immobles.

Els grups de l’oposició han presentat 96 al·legacions. Toni Postius (PDECat) exigeix que es prorrogui el termini de presentaci­ó d’al·legacions i posa en dubte el procés de participac­ió. El grup del Comú de Lleida ha presentat 14 al·legacions, però prèviament ha denunciat al Tribunal Contenciós Administra­tiu l’aprovació del document “amb presses i avançant els terminis de tramitació”. També ERC i la CUP han al·legat contra el pla perquè consideren que no dona resposta als reptes de Lleida.

El debat ha provocat divisió entre associacio­ns de veïns. El president de la Federació d’Associacio­ns de Veïns, Toni Baró, va manifestar que l’organitzac­ió veïnal va declinar presentar al·legacions “perquè no vam aconseguir el consens i vam decidir que si no hi havia acord, valia més no fer res”. Per la seva banda, Cs i PP, aliats del PSC, consideren que el document és viable i no hi han presentat cap objecció.

 ?? SALVADOR MIRET / ACN ?? Àngel Ros, alcalde de Lleida
SALVADOR MIRET / ACN Àngel Ros, alcalde de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain