La Vanguardia (Català)

Bombers estudia enviar la factura d’un rescat a dos joves imprudents

La parella va fer cas omís de la prohibició de fer servir la via ferrada de la Teresina, a Montserrat, tancada per una esllavissa­da

- ROSA M. BOSCH

La nit del diumenge 1 de juliol vuit bombers a bord de quatre vehicles es van traslladar a Montserrat per procedir a rescatar dues persones amb problemes mentre descendien per la via ferrada la Teresina, un exigent itinerari vertical per on està prohibit avançar des del mes d’abril per una esllavissa­da. Els efectius van culminar a les tres de la matinada l’operació per evacuar un jove de 25 anys amb una ferida al braç i la seva companya, de 24. Després de quatre anys sense tramitar la impopular taxa de salvament, Bombers de la Generalita­t considera que el comportame­nt d’aquests muntanyenc­s encaixa en el supòsit d’imprudènci­a que preveu la llei per poder tramitar el cobrament de l’operació.

Ara, la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments està analitzant totes les dades per decidir si apliquen la taxa, que d’ençà que es va aprovar el 2009 només s’ha cobrat a cinc persones, i des del 2014, a cap. Aquesta normativa estableix que qui necessiti un rescat a causa d’una conducta temerària o negligent hauria de pagar. La factura equival a la suma del preu per hora de cada bomber i al de mobilitzar vehicles aeris o terrestres.

A Montserrat consta que van actuar vuit bombers (41,35 euros/ hora per persona) i quatre cotxes (57,70 euros/hora).

La Teresina, al terme municipal de Marganell, és un dels atractius de Montserrat, una via ferrada d’una certa dificultat que va dissenyar l’escalador Antonio García Picazo el 1993. Xavier Aparicio, gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat (PMM), confirma que el 14 d’abril la Teresina va experiment­ar una esllavissa­da que va portar a advertir amb cartells de la prohibició de fer servir aquesta via. L’allau va trencar el cable de vida i diversos graons metàl·lics en un tram de 25 metres, i va provocar situacions de perill.

La parella en qüestió estava descendint de nit per la Teresina i al quart ràpel d’un total de nou una pedra va impactar contra el braç del jove i li va causar una ferida oberta. “Vam rebre l’avís a les 22.26 hores, i a les tres de la matinada ens van notificar que havien estat rescatats. Una ambulància va portar el ferit fins a l’hospital de Manresa”, informa un portaveu de Bombers de la Generalita­t.

La Federació d’Entitats Excursioni­stes de Catalunya (FEEC) ha expressat reiteradam­ent la seva preocupaci­ó per la poca formació de moltes persones que surten a la muntanya i per les seves conductes imprudents. Des de principis d’any, a Montserrat s’han activat 22 salvaments i set dispositiu­s de recerca, precisa Aparicio.

A la Teresina els rescatats van fer cas omís del cartell on s’alertava de la prohibició d’emprendre un recorregut que solca pendents escarpats, canals i parets de vertigen.

Aparicio indica que un informe de l’Institut Cartogràfi­c i Geològic de Catalunya (ICGC) determina que una vegada es retiri un bloc de pedra “que amenaça una via de ràpel” es podrà plantejar la reobertura de la Teresina.

Vuit bombers van treballar quatre hores i mitja en un salvament que es va acabar de matinada

 ?? PATRONAT MUNTANYA DE MONTSERRAT ?? Diversos cartells alerten de la prohibició d’utilitzar la Teresina
PATRONAT MUNTANYA DE MONTSERRAT Diversos cartells alerten de la prohibició d’utilitzar la Teresina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain