La Vanguardia (Català)

Literatura que es desboca

- Domingo Marchena

Hi ha novel·les que avancen amb el pas lent però ferm d’un perxeró. D’altres són àgils com un hispanoàra­b, petites com un poni o grans com un shire. Rústiques com un asturcó, elegants com un cartoixà, aviciades com un lusità, esquerpes com un mustang... També hi ha novel·les que salten i espanten el lector, que en baixa al primer trot, incapaç d’habituar-se a la muntura.

I després hi ha les novel·les de David Monteagudo.

Les obres d’aquest autor inclassifi­cable, que molts etiqueten com un referent de la narrativa fantàstica i la ciència-ficció, són com el cavall de la foto, un dels enginys mecànics de la companyia de teatre Antigua i Barbuda, de Mataró. El galop d’aquest autòmat gegant, que reprodueix els moviments d’un equí de debò, hipnotitza el públic. Les pàgines de Monteagudo, que atrapen des de la primera línia, també són hipnòtique­s i torbadores, tant com els fars d’un automòbil per a un conill a la nit. Així ho confirmen les seves dues últimes obres: Crónicas del amacrana (Rayo Verde) i Hoy he dejado la fá-

brica (Rata, o :Rata_, com l’editorial prefereix que es transcrigu­i el seu nom comercial).

David Monteagudo ha dedicat les seves obres a amics com el poeta i crític Jordi Llavina, als seus pares i als seus fills, el Lluís i el David. Aquest escriptor, a qui Pepe Rubianes reconeixer­ia com un galaicocat­alà, només s’ha casat amb una persona, la seva dona Olga, a qui, per descomptat, també ha dedicat alguns dels seus llibres. Però no es casa amb ningú més. Va publicar els primers títols a Acantilado, que avui dirigeix la vídua de l’enyorat Jaume Vallcorba. Podria haver continuat allà, compartint editorial amb altres autors meravellos­os, com Adam Zagajewski. El 2015, però, no va dubtar a canviar d’aires amb la molt recomanabl­e Invasión (Candaya). I així continua, enriquint els fons de petites grans editorials i sorprenent els lectors.

Crónicas del amacrama és un pas endavant en aquest camí que va inaugurar amb Fin, la fogonada amb què va enlluernar, als 47 anys. Hoy

he dejado la fábrica explica el perquè d’aquest debut tardà, amb confession­s d’“un escriptor cinquantí, calb, baixet i rabassut”, i pàgines que semblen l’inici d’una aquelles novel·les que transforme­n un passeig en una cavalcadur­a aparentmen­t tranquil·la amb un galop encabritat, imparable i addictiu.

Mentre esperava el seu imminent desembarca­ment a la cavalcada dels Reis d’Orient, l’ésser mecànic de la companyia Antigua i Barbuda va estar emmagatzem­at a la Fira de Barcelona. La seva presència imponent regnava a la nau quan de sobte un corrent de vent en va moure els cascos. El cronista es va sobresalta­r perquè va pensar que la criatura cobrava vida.

Així és l’escriptura de David Monteagudo.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’ésser mecànic de la companyia teatral Antigua i Barbuda, en una nau de Fira de Barcelona
CÉSAR RANGEL L’ésser mecànic de la companyia teatral Antigua i Barbuda, en una nau de Fira de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain