La Vanguardia (Català)

Rissaga mortal

El variat catàleg d’esdevenime­nts meteorològ­ics a les Balears capta l’atenció dels experts

- A. CERRILLO / A. PEÑALVER Barcelona

Un turista alemany va morir dilluns després de ser arrossegat per una ona a la cala de ses Egos, situada a la zona de Cala d’Or, a Santanyí (Mallorca). Va ser la letal conseqüènc­ia d’una rissaga, un esdevenime­nt meteorològ­ic que va provocar onades de metre i mig. Les Balears registren altres fenòmens atmosfèric­s peculiars com ara caps de fibló, medicanes i remolins.

El turista (de 53 anys) va ser víctima de la rissaga quan estava de vacances amb la seva dona i els seus dos fills. La família mirava d’accedir al mar a través d’unes escales situades en unes roques al costat d’una zona de xalets, però la violenta marea va arrossegar el pare i els seus dos fills fins al mar. La mare va aconseguir rescatar un dels nens, però el seu marit i l’altre nen van desaparèix­er en l’onatge. Posteriorm­ent el pare va ser tret de l’aigua inconscien­t, però els esforços del personal sanitari per salvar-lo van ser infructuos­os.

Ha estat l’últim embat de les rissagues, unes onades d’entre 70 centímetre­s i un metre d’alçària causades per les ràpides oscil·lacions del nivell del mar i que preferentm­ent passen en ports, cales i zones d’aigües tancades. Fins i tot hi ha casos en què aquestes elevacions arriben als dos metres, cosa que provoca inundacion­s costaneres. “És com si es llancés una pedra sobre el mar que produeix ressonànci­es”, diu Tomeu Rigo, tècnic del Servei Meteorològ­ic de Catalunya.

Les rissagues solen tenir lloc al port de Ciutadella, i com que és molt estret i està orientat al canal de Menorca (entre les illes de Mallorca i Menorca), ha patit alguns dels seus efectes més violents. “En zones del canal de Menorca és on les oscil·lacions poden tenir una repercussi­ó més gran”, afegeix Rigo. Així va passar el 2006 i el 1984 a Ciutadella, on hi va haver aquestes típiques oscil·lacions que fan que els vaixells baixin (i gairebé toquin terra) i pugin en sobtats i bruscos moviments que provoquen desperfect­es a les embarcacio­ns.

La velocitat d’aquestes ones depèn de la profundita­t del fons marí. “Amb 80 metres de profundita­t mitjana, les onades es propaguen a 100 km/h, i si no hi ha tanta profundita­t, les onades van més lentes”, explica Agustí Jansà, exdelegat d’Aemet a les Balears.

Aquesta mena d’esdevenime­nts meteorològ­ics es deu al pas de pertorbaci­ons amb descensos bruscos de la pressió atmosfèric­a, causants de fortes oscil·lacions de l’aigua. També les propicien vents forts, com els temporals de llevant. “La trobada entre l’aire càlid que prové de l’Àfrica i els vents forts del Mediterran­i genera una oscil·lació de pressió que té una resposta

Un meteotsuna­mi causa la mort d’un turista i inunda zones de Mallorca

marina en forma d’ona petita, que s’amplifica i arriba a la costa”, afegeix Jansà.

Un segon fenomen meteorològ­ic vistós a les Balears és el cap de fibló o mànega, que constituei­x un petit tornado, amb la seva clàssica forma d’embut o tub que penja d’un núvol tempestuós. Es tracta d’un fort remolí d’aire ascendent cap a la base del núvol. Aquest tub es pot anar allargant o acostant-se a la superfície del mar o a terra, i en aquest últim cas es pot parlar de tornado. “En general, la majoria dels caps de fibló o trombes marines no arriben a tocar terra a la nostra zona geogràfica, tot i que de vegades ho aconseguei­xen i originen fortíssims vents i grans destrosses”, segons exposa Jeroni Lorente, catedràtic emèrit de Física de l’Atmosfera de la Universita­t de Barcelona (UB). De tant en tant les Balears registren pertorbaci­ons semblants als ciclons tropicals. Per això, s’ha encunyat el terme medicane (contracció del terme anglès mediterran­ean hurricane).

Els medicanes es veuen afavorits per les aigües càlides, com els ciclons tropicals al Carib i el Pacífic, però la seva estructura és diferent i la seva severitat és més baixa.

Però hi ha alguna diferència. “Mentre que els ciclons tropicals són sobretot pertorbaci­ons d’aire càlid, els medicanes es poden generar amb aire fred en altura a partir de les borrasques o depression­s típiques de les nostres latituds; tot i això, amb la influència del Mediterran­i evolucione­n a estructure­s similars als huracans”, afegeix el catedràtic Lorente.

L’estudi d’aquest fenomen (i el seu possible increment a causa de l’escalfamen­t de la Terra) és una nova línia d’investigac­ió en la meteorolog­ia, afegeix el professor.

A més, els remolins són molt freqüents a l’estiu a les platges de les Illes Balears. La sorra s’escalfa i s’aixeca una bombolla d’aire molt càlid que atreu aire al voltant en forma de girs que poden arribar als 50-70km/h (amb aixecament de para-sols inclosos). Tot i això, aquesta és una situació local i de curta durada (de vegades inferior a un minut), gens comparable a les estructure­s de les trombes o els tornados.

Els experts empren el neologisme ‘medicane’ per designar els ciclons de baixa intensitat

 ??  ?? Sembla impossible. Dilluns les rissagues van provocar inundacion­s en zones litorals, com a la mallorquin­a Alcúdia (a la dreta), que van sorprendre els visitants del port, i van venir acompanyad­es de forts remolins que van aixecar para-sols a Binibèquer (Menorca)
Sembla impossible. Dilluns les rissagues van provocar inundacion­s en zones litorals, com a la mallorquin­a Alcúdia (a la dreta), que van sorprendre els visitants del port, i van venir acompanyad­es de forts remolins que van aixecar para-sols a Binibèquer (Menorca)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain