La Vanguardia (Català)

El Royal Ballet porta al Real ‘El llac dels cignes’ en versió més intel·ligible

- Madrid

Després de 20 anys d’absència, el Royal Ballet de Londres torna al Teatro Real de Madrid amb El llac dels cignes sota coreografi­a de Liam Scarlett. Es tracta d’una revisió de l’original de Marius Petipa i Lev Ivanov amb retocs que fa “més clara i comprensib­le” la història de la princesa Odette, Odile (cigne blanc i cigne negre) i el príncep Siegfried.

La versió s’até en general a les pautes clàssiques del ballet sustentat per la magistral partitura de Txaikovski; fins i tot al vestuari dissenyat pel també autor de l’onírica escenograf­ia, el reconegut dissenyado­r John Macfarlane. La roba és “espectacul­ar”, prometia ahir el director de la companyia londinencs, Kevin O’Hare. Però per a les ballarines es “recupera” el tutú de tota la vida –va precisar– en lloc de fer servir la faldilla més llarga de moltes altres produccion­s.

Les lleugeres innovacion­s introduïde­s per Liam Scarlett pretenen abans que res “explicar millor l’evolució dels personatge­s perquè les seves relacions i interaccio­ns tinguin més sentit”. Perquè, segons ell, si bé les versions que se solen fer d’aquesta obra presenten personatge­s bastant clars en si mateixos, sovint el que passa entre ells no s’entén.

Els ajustos de Scarlett consisteix­en a humanitzar els protagonis­tes quan intenten contestar preguntes com ara: per què el príncep busca la solitud al llac? Potser perquè ha mort el seu pare o perquè no vol es casar. O a què respon la maldat del bruixot Von Rothbart, que per començar converteix Odette en cigne? La revisió narrativa implica petits canvis coreogràfi­cs, per exemple mitjançant la connexió d’escenes per explicar millor l’arribada del príncep al llac. També hi ha “intervenci­ons” en els actes I i IV, encara que en harmonia i “sense costures” respecte a la coreografi­a original.

El director del Royal Ballet va assenyalar que, després de tants esforços per actualitza­r l’obra, el renovat Llac dels cignes neix amb la vocació de continuar sent la producció vàlida per a “tota una generació de nous ballarins”. La peça, estrenada el maig a Londres i que surt per primera vegada fora del Covent Garden, estarà a la cartellera al Real entre avui i diumenge vinent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain