La Vanguardia (Català)

Isla afirma que Inditex paga gairebé 6.000 milions a l’any en impostos

L’empresa aprova en la junta pagar un dividend de 0,75 euros per acció

- LALO AGUSTINA Barcelona

Pablo Isla, president d’Inditex, va aprofitar ahir la junta general d’accioniste­s celebrada a Arteixo (A Coruña) per reivindica­r l’aportació del grup tèxtil a la societat, no només mitjançant la generació de riquesa o els seus 171.000 empleats, sinó a través de la seva contribuci­ó fiscal. Segons Isla, Inditex va pagar l’any 5.959 milions d’euros en impostos a tot el món, dels quals una mica més d’una quarta part, 1.613 milions, van correspond­re a Espanya.

La junta d’accioniste­s va aprovar els resultats del grup al passat exercici, en el qual les vendes van ascendir als 25.336 milions i els beneficis es van situar en els 3.368 milions. Gràcies a aquests resultats, Inditex va aprovar ahir una retribució als accioniste­s de 0,75 euros per acció amb càrrec al 2017, dels quals la meitat es van pagar ja a compte el 2 de maig passat, i la resta el mateix dia del proper mes de novembre.

Juntament amb l’aprovació dels resultats i del dividend, la junta va confirmar la renovació ja anunciada del consell d’administra­ció amb el nomenament de la presidenta de Microsoft Espanya, Pilar López, que cobrirà la vacant de Carlos Espinosa de los Monteros, el mandat de la qual va expirar diumenge passat. L’entrada de López en el consell busca endinsar-se en l’estratègia del grup, que vol treure més partit de la innovació tecnològic­a i de la completa integració entre la venda física i en línia.

També ajuda a elevar la proporció de dones en el consell, tot i que encara són clara minoria, ja que tan sols n’hi ha tres, per sis homes. A més, els accioniste­s van donar el vistiplau a la reelecció com a conseller independen­t de Rodrigo Echenique, exconselle­r delegat del Banco Santander i ac- tual vicepresid­ent executiu i president de Santander Espanya.

Pablo Isla va assenyalar en la junta d’accioniste­s que l’aprofundim­ent en la integració de les botigues físiques i la venda en línia es tradueix en un “sòlid model” del grup, que acumula un creixement de les vendes del 59% i del 36% en superfície comparable en els últims cinc anys, amb saldos positius a totes les regions. El president d’Inditex va destacar que el creixement de la superfície comercial del 7,4% el 2017 segueix el ritme compassat de la renovació permanent de tot el parc de botigues, fins a assolir el final de l’exercici amb 7.475 establimen­ts a 96 mercats.

Segons Isla, aquesta renovació es veu acompanyad­a a més per la “notable” expansió de la plataforma en línia de la companyia, amb l’arribada de zara.com a l’Índia, Tailàndia, Malàisia, el Vietnam i Singapur el 2017 i, ja el 2018, a Austràlia i Nova Zelanda. “Tenim una robusta plataforma integrada i la venda en línia va representa­r ja el 2017 el 12% del total dels 47 mercats amb venda per internet, amb un creixement del 41%”, va recordar el directiu. En l’actualitat, la companyia ja ha sumat dos països més, ven en línia a 49 països i aspira a continuar augmentant el pes total d’aquest canal en les vendes totals del grup, que el 2017 va ser del 10%.

El president d’Inditex va afegir a més que la seva prioritat, tenint en compte la caixa generada, és la inversió, amb l’objectiu de continuar amb el creixement “rendible” als pròxims exercicis. En aquest sentit, va recordar que la xifra d’inversió del grup, que el 2017 va ascendir a 1.800 milions d’euros, supera els 7.700 milions en els últims cinc anys. D’aquella xifra, més de 1.500 milions d’euros es van destinar a millores tecnològiq­ues i logístique­s. Inditex va pujar ahir un 0,6% en borsa fins als 29,38 euros.

La tèxtil aposta per la combinació d’una forta xarxa de botigues amb la venda en línia, que ja aporta el 10%

 ?? CABALAR / EFE ?? Pablo Isla, president d’Inditex, ahir a la junta d’accioniste­s
CABALAR / EFE Pablo Isla, president d’Inditex, ahir a la junta d’accioniste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain