La Vanguardia (Català)

Glovo ultima una ronda de 110 milions amb Rakuten i AmRest

L’empresa de repartimen­t a domicili s’ha valorat en més de 300 milions

- MAR GALTÉS Barcelona

Glovo ultima la firma de la que serà una de les operacions més importants de l’any: una ronda d’inversió de 110 milions d’euros, aportats per accioniste­s actuals, com la japonesa Rakuten, el fons espanyol Seaya i el fons asiaticofr­ancès Cathay Innovation, i que dona entrada al grup de restauraci­ó AmRest, de Polònia, segons expliquen fonts properes a l’operació. En les seves etapes inicials, van donar suport a Glovo els fons Antai, Caixa Capital Risc, Bonsai i nombrosos business angels, que majoritàri­ament ja n’havien sortit o que han venut ara part de les seves accions.

Glovo, fundada el 2015 a Barcelona, és una plataforma que es basa en una xarxa de repartidor­s autònoms per realitzar trameses urbanes urgents. Amb aquesta inversió, fonts properes confirmen que la valoració de la companyia se situa per sobre dels 300 milions d’euros. Fa just un any, Glovo va tancar una ampliació de 30 milions, liderada per Rakuten, Cathay i Seaya, i que la va valorar en uns 70 milions.

Glovo preveu facturar aquest any entre 90 i 100 milions d’euros, sis vegades més que els 17 milions del 2017, segons va explicar fa uns mesos el conseller delegat i fundador, Oscar Pierre. Aquesta xifra s’obtindrà sobre una previsió de 300 milions d’euros transaccio­nats. Encara que l’empresa no ha

detallat mai aquestes xifres, el sector calcula que el 2017 el benefici d’explotació ebitda va ser negatiu de 9 milions, i per al 2018 podria ser negatiu de més de 40 milions.

Pierre va explicar a l’abril que el pla de Glovo per a aquest 2018 passa per “arribar a 3 milions d’usuaris, 25.000 repartidor­s, 20.000 comerços associats, i 800 empleats” (actualment en té prop de 500, la majoria a Barcelona).

Amb aquesta inversió, Glovo té previst accelerar l’expansió geogràfica; ara és a més de 60 ciutats de 17 països, amb la prioritat a Llatinoamè­rica i Europa i l’Orient Mitjà; Pierre va explicar recentment que aposta per ciutats clau com Istanbul o el Caire.

El gegant japonès de comerç electrònic Rakuten, patrocinad­or del FC Barcelona, és també inversor principal a Cabify (l’empresa de transport urbà fundada a Madrid i que al costat de Letgo són les dues úniques start-ups actuals a Espanya que es poden considerar unicornis –que han assolit valoració de més de 1.000 milions d’euros–).

Per la seva banda, AmRest, amb seu a Varsòvia, és l’empresa que després de la caiguda del comunisme va portar a Europa de l’Est les franquície­s de Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken i Starbucks, segons va informar ahir Bloomberg; a Espanya va adquirir La Tagliatell­a i aquesta setmana ha comprat la cadena d’hamburgues­eries Bacoa per 3,7 milions.

Glovo ha entrat en una competició mundial per aconseguir el mercat dels repartimen­ts urgents urbans en la qual competeix principalm­ent amb Uber Eats i Deliveroo. Les empreses de repartimen­t de la denominada última milla, especialme­nt d’alimentaci­ó, atreuen grans inversors. A finals del 2017, la britànica Deliveroo va aconseguir 385 milions de dòlars per a la seva expansió, mentre que DoorDash a San Francisco va aixecar 535 milions de dòlars en la seva última ronda, liderada per un fons de Softbank.

Glovo ocupa 500 persones, la majoria a Barcelona, i preveu facturar aquest any 100 milions d’euros

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Óscar Pierre Miquel va fundar Glovo el 2015 a Barcelona
XAVIER CERVERA / ARXIU Óscar Pierre Miquel va fundar Glovo el 2015 a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain