La Vanguardia (Català)

Sánchez prepara un pressupost malgrat el revés del dèficit

El Govern central creu que el rebuig a la senda d’estabilita­t el “carrega de raons”

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

L’Executiu de Pedro Sánchez valora que el rebuig al Congrés del seu pla d’estabilita­t pressupost­ària el “carrega de raons” per construir un discurs de cara a unes futures eleccions. Sánchez manté el seu rumb i està decidit a elaborar uns pressupost­os per a l’any vinent.

“Aprofitarà el seu estat de gràcia per fer el que pugui fins que comenci la frustració”, diu un càrrec del PSOE

“Per descomptat que és una clatellada, però continuare­m”, admet a

La Vanguardia un membre del Gabinet de Pedro Sánchez. Al Govern central i al PSOE assumeixen així que no llançaran la tovallola malgrat el revés de divendres passat, quan no només el PP i Ciutadans, sinó també els seus aliats en la moció de censura contra Mariano Rajoy van tombar al Congrés els objectius d’estabilita­t aprovats pel Consell de Ministres i avalats per la UE.

De fet, i tot i la patacada que evidencia la precarieta­t parlamentà­ria amb què ha de sostenir-se el Govern socialista, alguns diputats del PSOE sortien de l’hemicicle somrient: “Això ens fa el discurs!”. El discurs electoral amb què el mateix Sánchez es presentarà a les urnes quan decideixi posar fi a la legislatur­a, per més que el cap de l’Executiu mantingui la seva voluntat d’esgotar-la el 2020. “El Govern central ja s’està carregant de raons per quan se celebrin les eleccions”, admet un dirigent del PSOE. I un altre diputat socialista ressalta la “magnífica intervenci­ó” que va protagonit­zar en el ple del Congrés de divendres l’autora, precisamen­t, dels objectius de dèficit i deute públics del Govern de Sànchez, la ministra andalusa María José Montero. “Aquest no és un problema de vots, ja que només tenim 84 escons, sinó de quin missatge enviem a la societat. Aquesta és una batalla pel relat polític, i l’estem guanyant!”, celebra.

Segons l’opinió de membres del Govern central i del PSOE, aquest debat demostra que el PP és “la mateixa dreta de sempre”, per més que ara la lideri el jove Pablo Casado amb un vernís de novetat i regeneraci­ó. Així, fonts governamen­tals asseguren que el PP va anteposar els seus interessos partidiste­s als dels seus propis territoris. Ja en el Consell de Política Fiscal i Financera que va aprovar els objectius de dèficit, i en què les comunitats governades pel PP s’hi van oposar, expliquen que va quedar en evidència: “Múrcia i Castella i Lleó haurien votat que sí, perquè necessitav­en aquest baló d’oxigen, però Gènova els hi va impedir”. El representa­nt de Galícia, en canvi, va concloure: “A mi no em serveix”. “És com si repartim pollastre per menjar i el que ja està tip diu que no li interessa, encara que els companys del seu propi partit estiguin famolencs”, argumenten fonts de l’Executiu. “Ara ho hauran d’explicar als seus territoris”, diuen desafiants davant les pròximes eleccions municipals i autonòmiqu­es.

Al PSOE també asseguren que Ciutadans perd peu per voler continuar sent “més papista que el Papa”, mentre que “hem arraconat els nostres competidor­s”, afirmen sobre Podem, formació a la qual atriERC bueixen –“pels seus embolics interns amb els anticapita­listes”– que el Congrés tombés l’acord d’estabilita­t, atès que a la seva abstenció es van acabar afegint ERC i el PDECat malgrat que ja estaven negociant el seu sí.

Govern central i PSOE, per tant, no llancen la tovallola malgrat la patacada. “Això no impedeix que s’aprovi un pressupost”, adverteixe­n. “Es poden aprovar igualment”. Ara l’objectiu és presentar els pressupost­os generals de l’Estat, que, no obstant això, hauran de ser més restrictiu­s del previst. Ara bé, els aconseguir­an aprovar, ja a la tornada de l’estiu? “Bona pregunta!”, diuen uns. “Per què no?”, confien d’altres. Malgrat els vetos de divendres, els aliats de la moció de censura no diuen que votaran no als comptes i, és més, es mostren oberts a negociar. Malgrat que a la tornada de l’estiu i el PDECat ja estaran molt condiciona­ts per l’obertura del judici contra el procés independen­tista, la Diada, l’aniversari de l’1-O... I Podem ja estarà en “mode electoral” de cara a les municipals. La tardor pot ser molt calenta. Però al Govern central ja hi ha qui adverteix que, en cas que no aconseguei­xin aprovar els pressupost­os, es poden prorrogar els vigents. “Una altra cosa és que Sánchez estigui disposat a continuar en aquestes condicions”, alerten. La gran incògnita, que es manté des que Sánchez va guanyar la moció de censura, és quan convocarà les generals.

A l’Executiu i al PSOE molts donen per fet que Susana Díaz convocarà les eleccions andaluses a la tardor, possibleme­nt a l’octubre. I alguns dirigents aconsellen que Sánchez faci coincidir les generals ja amb les municipals i autonòmiqu­es del mes de maig de l’any que ve: “És el millor”. Molts, però, també pensen que Sánchez aguantarà tot el que pugui. “En Pedro aprofitarà l’estat de gràcia de què gaudeix ara per fer tot el que pugui –explica un dirigent socialista–, i quan comencin les frustracio­ns podrà convocar eleccions i donar la culpa al PP de tot el que no li ha deixat fer”. I tot el que no li deixin fer, que ja està aprovant el president del Govern central cada divendres en Consell de Ministres, serà el seu programa electoral per a les generals.

Que no seran, en tot cas, immediates. Fins i tot l’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero ho va advertir dissabte passat: “Que el PP i Ciutadans sàpiguen que el Govern socialista va per llarg!”.

 ?? ARMANDO FRANCA / AP ?? El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenci­ó en una reunió a Lisboa
ARMANDO FRANCA / AP El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenci­ó en una reunió a Lisboa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain