La Vanguardia (Català)

“Necessitem jutges i fiscals especialis­tes en delictes d’ultradreta”

Miquel Buch, conseller d’Interior de la Generalita­t de Catalunya

- MIQUEL BUCH

Conseller d’Interior de la Generalita­t de Catalunya

Qui fos alcalde de Premià de Mar i líder de l’Associació Catalana de Municipis porta les regnes de la complexa i convulsa conselleri­a d’Interior de la Generalita­t de Catalunya. Els seus primers passos no han estat fàcils i ha hagut de gestionar el malestar de motí de bona part dels comandamen­ts de la policia, poc proclius a expressar les seves discrepànc­ies en veu alta. Miquel Buch està convençut que la tempesta ja ha passat i que ara toca recuperar la normalitat en una etapa que s’ha proposat combatre les xifres de mortalitat a les carreteres, col·locar la violència contra les dones a l’agenda política i millorar els programes contra l’amenaça terrorista. És trempat i no vol deixar de ser proper.

Fa gairebé dos mesos que és a Interior. És com pensava?

T’ho pots imaginar. Més o menys te’n fas una lleugera idea, però fins que no arribes aquí no ets conscient de la magnitud. Però és bonic, m’agrada molt.

Què l’ha sorprès?

Entre moltes altres coses, les conseqüènc­ies tan terribles que ha tingut el 155 en aquest departamen­t, i molt especialme­nt en els Mossos d’Esquadra i en els bombers.

Parlem d’aquests últims. Serà un estiu molt complex?

En aquesta conselleri­a mai no pots deixar d’estar preocupat. M’agradaria trobar la fórmula màgica per arreglar d’un dia per l’altre les greus deficiènci­es que hi ha en mitjans i material, però no és possible. No puc comprar un camió de bombers de manera immediata, però hem activat els processos per començar ja amb les millores. També volem replanteja­r-nos l’actual model de funcioname­nt dels bombers. Però sense presses.

Què està passant perquè hi hagi aquest augment de víctimes d’accidents de trànsit? Nosaltres assumirem totes les nostres responsabi­litats, però no oblidem que entre els factors de més sinistrali­tat hi ha la velocitat i les distraccio­ns. Per tant, el conductor ha de corregir conductes i conscienci­ar-se del que pot i el que no pot fer al volant.

Per què encara no ha parlat amb el ministre Fernando Grande-Marlaska? Ens hem enviat cartes. Espero tancar una data per veure’ns com més aviat millor, perquè tenim moltes coses per concretar. Dimarts passat, però, el secretari general de la conselleri­a va ser al ministeri i va constatar un canvi de tarannà important, una nova manera de fer les coses, una actitud molt més positiva cap a nosaltres. Reunir-se està molt bé i vull fer-ho, però el que urgeix és que es posin en marxa els acords de l’última Junta de Seguretat i que com més aviat millor els Mossos d’Esquadra s’integrin en el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el CITCO.

Què li transmeten els comandamen­ts del seu dia a dia amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional? No seré un conseller que molesti volent saber el detall de les operacions. Dit això, em pregunta per la coordinaci­ó. Aquest departamen­t gestiona temes que tenen a veure amb la seguretat dels ciutadans, i en aquesta matèria, més enllà de qualsevol altra cosa, com menys soroll millor, perquè és necessari que tot funcioni molt bé. En general m’expliquen que la coordinaci­ó funciona bé, però venim d’uns moments molt complicats que es van trencar moltes relacions de confiança. Em consta que els policies estan a a l’altura i que s’està recuperant la normalitat en benefici de tots.

Es va equivocar en la gestió del canvi de comissari en cap?

Crec que no. Però parlem de percepcion­s i pot ser que algú pensi el contrari. Vaig acceptar la renúncia del comissari Ferran López...

Va posar el seu càrrec a disposició del conseller, no va renunciar. Jo estava en aquella reunió i és el que va passar. Vaig acceptar la seva renúncia i després vam decidir buscar la persona més idònia per liderar el cos en aquests moments. Els canvis en algunes comissarie­s han vingut després, després d’un procés de reflexió.

Costa d’entendre la degradació del comissari Joan Carles Molinero, després d’anys en la direcció, i que després d’enviar a casa Ferran López se’l rehabiliti i es creï un càrrec específic per a ell. Ni a Ferran López se’l va relegar llavors, ni ara se li ha ofert la lluna, i a Molinero ni se l’ha degradat ni castigat. No, no i no. Discrepo de la seva anàlisi. Els moviments responen a una simple redefinici­ó de l’estructura policial... Era el model del major Josep Lluís Trapero. No funcionava? No dic això, però he tingut en compte la situació en què es trobava l’estructura després del 155, i s’ha actuat amb criteris estrictame­nt profession­als. Deixi que li parli de Molinero. Necessitav­a un comissari amb experiènci­a i lideratge per combatre les xifres de sinistrali­tat i el que comporta la comissaria de Mobilitat, que fa molt més que la mera gestió del trànsit.

Canviem de tema. Està disposat a crear un cens d’imams i que es demanin antecedent­s als professors de les madrasses? Hem d’anar amb molt de compte, perquè podem acabar criminalit­zant persones d’una religió en la qual uns quants fan servir el terrorisme com a mitjà d’expressió. El cens d’imams no el preveig. Hem de garantir els drets i les llibertats de totes les persones, però comparteix­o que es demanin antecedent­s penals als professors de l’Alcorà, igual que se sol·liciten a un monitor de casal.

La gent vol saber què va passar amb l’imam de Ripoll.

I en tenen tot el dret, però el tema està judicialit­zat i hi ha una comissió d’investigac­ió al Parlament. Espero que aquest tema s’aclareixi i es doni una resposta com abans millor. Cal explicar la veritat. I si algú va cometre un delicte, que assumeixi les seves responsabi­litats.

Hi ha una sensació d’impunitat amb la violència de l’extrema dreta a Catalunya. No és cert. Policialme­nt s’hi treballa, però no ens acompanya la lentitud de la justícia. Es necessiten uns jutjats i fiscals especialit­zats en delictes protagonit­zats per l’extrema dreta. Ja ho he parlat amb la consellera de Justícia i és un dels fronts en els quals volem batallar. També necessitem molta més celeritat de la magistratu­ra en qüestions com els narcopisos.

Els Mossos s’implicaran més en la ciutat de Barcelona?

La nostra implicació està més que demostrada. Aquest estiu ja hem desmantell­at més narcopisos que en tot l’any anterior i, quant al top manta, competenci­al-ment correspon al Consistori.

Alguns sectors del sobiranism­e insisteixe­n en la desobedièn­cia i una nova declaració unilateral d’independèn­cia. Se sent interpel·lat el cap dels Mossos d’Esquadra, davant aquestes posicions? Ara no estem en l’estadi en què això hagi de passar. Ni ara ni en un breu espai de temps. Ja en parlarem al seu moment.

“La sinistrali­tat a les carreteres i la violència contra les dones, entre les meves prioritats”

“Ni vaig relegar Ferran López ni he castigat Molinero: he canviat algunes comissarie­s” “Es va trencar la confiança entre policies; ara s’està recuperant la normalitat”

“No soc partidari d’un cens d’imams, però sí de demanar antecedent­s a les madrasses”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El conseller d’Interior, Miquel Buch, divendres passat al seu despatx
MANÉ ESPINOSA El conseller d’Interior, Miquel Buch, divendres passat al seu despatx

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain