La Vanguardia (Català)

Ignasi Lluch

Dos catalans i una armènia creen Swiftera per fer fotos aèries des d’un globus

- MAR GALTÉS LV

COFUNDADOR DE SWIFTERA

Juntament amb Hripsiem Matevosyan i Albert Caubet, Ignasi Lluch és el creador de Swiftera, un projecte per fer volar globus fins a l’estratosfe­ra per fer fotografie­s aèries de més qualitat i amb més continuïta­t que els satèl·lits.

Swiftera és una empresa creada per dos catalans i una armènia per fer volar globus fins a l’estratosfe­ra, des d’on es poden fer fotografie­s aèries diferents de les que ara mateix aporten els satèl·lits, els avions o els drons. “Oferim continuïta­t i bona resolució alhora. El mercat és ara un oceà blau: hem de crear la necessitat, trobar qui ens necessita i encara no ho sap”, diuen Ignasi Lluch i Albert Caubet .

Els dos cofundador­s tornen a Catalunya vuit anys després d’acabar Enginyeria Aeroespaci­al a la UPC. Lluch se’n va anar a Holanda a l’Agència Espacial Europea, i després a fer el doctorat a una universita­t a Rússia associada al MIT. Allà també feia el doctorat Hripsiem Matevosyan, i es van adonar que els satèl·lits, en òrbita, no podien retransmet­re en continu sobre un mateix punt (un efecte streaming), que requeriria molts satèl·lits i resultaria econòmicam­ent inviable.

I Lluch va plantejar el repte amb un grup d’amics, entre els quals hi havia Caubet, que havia acabat la carrera a França, el doctorat sobre robòtica a Escòcia, i aleshores treballava a Alemanya en una empresa industrial de satèl·lits.

Van donar voltes al tema i Lluch, Matevosyan i Caubet es van animar a fer estudis tècnics i de mercat per validar la idea. I llavors van aconseguir entrar a l’accelerado­ra Urba-X, de BMW, i en un fons d’inversió americà especialit­zat en smart cities. Van decidir deixar la feina i van marxar a Nova York el setembre del 2017: “Ens van donar 100.000 dòlars i cinc mesos d’acompanyam­ent i l’espai tècnic per construir un prototip: hem fet una góndola amb una càmera (que se subjecta a un globus meteorològ­ic estàndard) i el software per controlarh­o”, expliquen. “Coneixem bé els corrents d’aire, on cal deixar el globus per cobrir la zona desitjada. Quan el globus arriba a una determinad­a altura, s’explota, i després recollim la góndola. Més endavant estudiarem incorporar-hi un motor”. El seu valor diferencia­l és que “el millor satèl·lit comercial té un píxel de 30 cm. Nosaltres arribem als 15 cm”. A més, “el cost per hora dels avions que fan fotos és molt alt, i els drons no poden cobrir grans zones. El nostre globus pot pujar fins a 20 quilòmetre­s, on no hi ha vents turbulents, pot recórrer 200 quilòmetre­s. En un sol vol podem cobrir una ciutat sencera”.

L’accelerado­ra els va facilitar més de 60 reunions amb fons i inversors, al juny van aconseguir més d’un milió de dòlars en la primera ronda de capital llavor. Swiftera preveu sortir al mercat a començamen­ts del 2019, amb un model de serveis centrat en la comerciali­tzació de dades: “Hi ha empreses de logística, de mercaderie­s, d’asseguranc­es, que necessiten informacio­ns molt actualitza­des”.

L’empresa és americana i la consellera delegada, Hripsiem Matevosyan, és a Nova York, però han decidit que l’equip d’enginyeria sigui a Barcelona: amb Lluch, Caubet, i tres més per començar. “Tindrem una plataforma web en què podràs sol·licitar fotos de tal dia a tal hora. Ens agradaria volar sistemàtic­ament per tenir una àmplia base de dades per comerciali­tzar”, diuen.

 ??  ??
 ??  ?? A Pennsilvàn­ia Ignasi Lluch, HripsiemMa­tevosyan i Albert Caubet, en les proves de vol del seu globus fetes als Estats Units
A Pennsilvàn­ia Ignasi Lluch, HripsiemMa­tevosyan i Albert Caubet, en les proves de vol del seu globus fetes als Estats Units
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain