La Vanguardia (Català)

Andrzej Duda

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia. Correspons­al

PRESIDENT DE POLÒNIA Duda va firmar dimecres passat la llei que sotmet el poder judicial al govern nacionalis­ta, una mesura sense precedents a la Unió Europea perquè debilita l’Estat de dret. Milers de persones van protestar a Varsòvia.

Després de dos anys llargs de campanya d’assetjamen­t sistemàtic, el règim del partit nacionalis­ta paradoxalm­ent anomenat Llei i Justícia va ultimar la setmana passada la supressió del poder judicial independen­t, forçant una llei per la qual el Govern s’arroga el control del Tribunal Suprem. El cop de gràcia el va donar el president Andrzej Duda firmant sense escrúpols la llei correspone­nt, improvisad­a en 48 hores i imposada al Parlament per la majoria nacionalis­ta sense debat.

Però la conducta del Govern, contrària a la Constituci­ó polonesa, així com a l’Estat de dret i l’imperi de la llei respecte a principis rectors de la Unió Europea, no escapa la censura de cap autoritat jurídica independen­t, ni de la Comissió Europea. Tampoc no posa fi a les protestes de l’oposició i de milers de ciutadans que continuen manifestan­t-se pels carrers de Polònia –tot i la plena temporada de vacances– defensant el que qualifique­n d’una democràcia moribunda.

La presidenta del Suprem, Malgorzata Gersdorf, així com la majoria dels jutges membres del màxim tribunal, es neguen a abandonar els seus càrrecs. Afirmen que la nova llei és inconstitu­cional perquè la Constituci­ó, que no ha estat modificada, consagra la independèn­cia dels jutges.

Milers de polonesos van desfilar pels carrers de Varsòvia i diverses desenes de ciutats dijous passat brandant banderes poloneses i de la UE i proferint crits en defensa de la democràcia i la Constituci­ó i en contra del president, del Govern i del partit governant. “Infàmia”, “Vergonya”, “Anireu a la presó”, cridaven i escrivien a les pancartes els participan­ts de la marxa. Un enorme bolígraf de cartró portat pels manifestan­ts davant del palau presidenci­al a Varsòvia es va convertir en símbol de denúncia contra un president –que és doctor en Dret per la Universita­t de Cracòvia– molt obedient amb els nacionalis­tes.

Des que va guanyar les eleccions fa tres anys, Duda firma sense miraments tot el que li posa al davant la majoria absoluta nacionalis­ta. Moltes lleis han forçat al límit el reglament del Parlament, amb sessions nocturnes en què l’oposició no ha tingut dret d’esmena i rèplica.

L’últim acte de l’assalt del Govern al poder judicial, per exemple, es va consumar dimecres a la matinada en un Parlament tancat i acordonat per milers de policies. Duda va ratificar la llei immediatam­ent i se’n va anar de vacances a la seva residència a la costa del mar Bàltic.

Però aquesta vegada els manifestan­ts van xocar contra forts cordons de la policia, que per vegada primera vegada va reprimir les protestes no només detenint i emmanillan­t els manifestan­ts més actius sinó llançant gasos a molt curta distància. Les protestes es van repetir a Varsòvia dissabte passat amb una altra “marxa fúnebre” per la democràcia en què van participar centenars de persones vestides de negre.

Amb la submissió del Tribunal Suprem, el Govern culmina el seu assalt al poder judicial. Abans havia aconseguit el control del Tribunal Constituci­onal i del Consell del Poder Judicial. També ha dut a terme una purga de centenars de jutges a tot el país.

“Sense reformar el poder judicial, no podrem reformar l’Estat polonès perquè serveixi als seus ciutadans”, ha insistit el líder nacionalis­ta Jaroslaw Kaczynski.

El seu argument, el que defensa la seva disciplina­da tropa parlamentà­ria, així com els membres del Govern davant la Unió Europea, és que la “reforma” de la justícia és necessària per “depurar residus de justícia totalitàri­a del règim comunista”.

El comunisme va ser suprimit i substituït per una democràcia liberal a Polònia gràcies a una modèlica transició fa 30 anys, i avui l’edat mitjana dels més de 10.000 jutges polonesos no passa dels 40 anys.

El Govern s’apropia per llei del Tribunal Suprem, però la majoria dels seus membres s’hi resisteixe­n

 ??  ??
 ?? ALIK KEPLICZ / AP ?? Milers de persones es van manifestar dijous a Varsòvia davant el palau presidenci­al en contra del Govern i a favor de la democràcia
ALIK KEPLICZ / AP Milers de persones es van manifestar dijous a Varsòvia davant el palau presidenci­al en contra del Govern i a favor de la democràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain