La Vanguardia (Català)

El valor de l’energia

La devaluació d’actius de Naturgy ‘obliga’ la resta de companyies

- ECONOMIA

La decisió de Naturgy de revisar a la baixa el valor comptable de les seves centrals elèctrique­s ha empès la CNMV a sol·licitar una revisió com aquesta a Endesa i Iberdrola.

“A ningú no li agrada dir que la seva casa val menys amb el pas dels anys, però això passa si no s’hi fan reformes”, explica un analista. Una cosa semblant passa també a les companyies elèctrique­s, que fa anys que no inverteixe­n en determinat­s actius en espera de veure per on va la política energètica del país.

Amb l’arribada del PSOE al Govern, la nova titular per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ho té clar: cal apostar per les energies renovables i tancar les centrals tèrmiques de carbó cap a l’any 2025 i les plantes nuclears per a l’exercici 2028, quan el reactor de Trillo arribarà als 40 anys de vida. Ribera dona suport al paquet d’energia neta que promou la Comissió Europea i que té l’objectiu d’arribar a un 32% de renovables en la demanda final d’energia per a l’exercici 2030.

Amb aquest punt de partida, quant valen les centrals nuclears i les tèrmiques tradiciona­ls de carbó i gas?

Naturgy, amb l’arribada a la presidènci­a de Francisco Reynés, va anunciar que depreciava els seus actius en 4.851 milions per ajustar el valor real al valor de llibres. D’aquest import, uns 3.700 milions corresponi­en a actius de generació d’electricit­at convencion­al a Espanya –és a dir, centrals de cicle combinat, de carbó, tèrmiques i nuclears– i 503 milions més correspone­n als actius d’Unión Fenosa Gas, que va passar de 888 milions a 385 milions.

En vista d’aquesta realitat, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha demanat fa poc explicacio­ns a les altres dues grans elèctrique­s per veure què faran. Tant al quarter general d’Endesa com al d’Iberdrola diuen que ara per ara no revisaran el valor dels seus actius perquè ja ho fan cada any. Tanmateix, aquest analista –que s’estima més conservar l’anonimat– es demana: “Si per a una companyia les seves plantes nuclears valen menys, per a les seves homòlogues ha de passar una cosa semblant?

El conseller delegat d’Endesa, José Bogás, explica: “Ara per ara nosaltres no revisarem res perquè considerem que els nostres actius estan ben valorats, però a la tardor, amb l’actualitza­ció del pla estratègic, caldrà veure la decisió última que pren el consell”. Els actius de producció de llum d’Endesa estan valorats en uns 7.000 milions.

En la mateixa línia es manifesten a Iberdrola; “De moment no es revisarà el valor comptable dels actius”. El seu president, Ignacio Sánchez Galán, va assegurar aquesta setmana que “veu factible tancar les nuclears quan n’expiri la vida útil de 40 anys sense que això afecti la seguretat de subministr­ament”. Tanmateix, va defensar que s’hauria de crear un nou full de ruta per invertir més en renovables.

Segons els seus càlculs, “caldria invertir entre 70.000 i 80.000 milions d’euros a Espanya, que es traduirien en la creació d’una nova indústria i en la creació de centenars de milers de llocs de treball”. En canvi, no va oferir xifres del tancament de les centrals que deixarien de funcionar.

La CNMV ha demanat a les grans elèctrique­s Endesa i Iberdrola si revisaran el valor de les seves centrals nuclears i de carbó

 ?? FORO NUCLEAR ?? La central de Trillo, a Guadalajar­a, haurà de tancar el 2028, quan el reactor farà 40 anys
FORO NUCLEAR La central de Trillo, a Guadalajar­a, haurà de tancar el 2028, quan el reactor farà 40 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain