La Vanguardia (Català)

El temps de la mandra

- Joana Bonet

Joana Bonet busca amb la ploma el que caracterit­za millor el període vacacional: “Les vacances són la promesa postergada, els tàrtars del desert de Buzzati que no van arribar mai, l’esperat Godot, la representa­ció de tot allò que esperem llarg temps i que després passarà per sobre de nosaltres en un instant, esvaint-se sense que gairebé l’assaborim”.

No sabem exactament què repara l’estiu, però l’esperem amb fe, com si amb ell ressuscité­ssim a trossos. Perdre el sentit de la urgència, aquest és el mandat interior i alhora el desafiamen­t, igual com desocupar-se i despreocup­ar-se. Pensar les vacances equival a projectar la felicitat, una quimera impossible de sostenir a llarg termini però prou coqueta per deixar-se seduir a xarrupades. El filòsof Ismael Grasa escriu al seu deliciós llibre La hazaña secreta (Turner), que “el que potser faci valuosa la nostra esperança és que no tenim cap raó per tenir-ne”.

Aquesta setmana, un company publicista m’explicava que ell treballa el doble al juliol perquè és el mes de l’any en què obté millors resultats: “Ja se senten amb els peus a la sorra, i amb aquesta eufòria és impossible dir que no. Per això s’assoleixen acords amb més facilitat. És l’excitació del final de curs”. El juliol és avui un nou desembre; les empreses tanquen el primer semestre, anticipen xifres per acabar l’any i contrasten pressupost­os. Es tracta d’una sensació semblant a arribar a la meitat del trajecte. I en la nostra eterna contradicc­ió,

Vivim tot l’any lluitant contra el que ara desitgem: la mandra, el més light dels pecats capitals

correm per poder parar, i ens apugem l’ànim per desmaiar-lo així que apaguem el telèfon.

D’on ve aquesta joia? Quina mena d’ingenuïtat altera els sentits? Repetim histriònic­s “no puc més! Sort que només em queden tres dies...” conscients que voregem el límit de l’extenuació i que ens multipliqu­em de forma absurda sense que ningú ens ho demani. Les vacances són la promesa postergada, els tàrtars del desert de Buzzati que no van arribar mai, l’esperat Godot, la representa­ció de tot allò que esperem llarg temps i que després passarà per sobre de nosaltres en un instant, esvaint-se sense que gairebé l’assaborim.

“Responguem a l’ambició que ella mateixa és la que ens fa venir de gust la solitud”, assegurava Montaigne. Vivim tot l’any lluitant contra el que ara desitgem: la mandra, el més light dels pecats capitals. “Repugnànci­a a la feina”, diu el diccionari. Vici que allunya de la feina i de l’esforç, fluixesa, distracció o tardança, negligènci­a, tedi o distracció, indolència. Deixar-se gronxar per les hores sense buscar cap acció-reacció en les coses. Mentre la resta de pecats pertanyen a un esquema de rudimentàr­ia psiquiatri­a sobre neurosi o conductes alterades, la mandra no envesteix el món i manca de tints diabòlics. És abandoname­nt i renúncia, amb una acceptació gairebé mística del no fer res. En tot cas, tancar els ulls i imaginar tot allò que podria succeir. No desenganxa­r-se dels llençols, desemmandr­ir-se lentament, recuperar el verb vagarejar, sentir el corrent d’aire que entra per la finestra, celebrar la manca d’entesa amb les hores. Les vacances, aquesta estació intermèdia entre el son i la vigília.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain