La Vanguardia (Català)

El rival de Lula

El magistrat ha arribat més lluny que ningú en la lluita contra la corrupció al Brasil gràcies a la compra de testimonis

- São Bernardo do Campo. Correspons­al ANDY ROBINSON

Darrere l’empresonam­ent de l’expresiden­t brasiler Lula da Silva hi ha el jutge Sergio Moro, un magistrat que no té objeccions a fer servir gairebé qualsevol mitjà al seu abast per combatre el clientelis­me secular que caracterit­za la política al Brasil.

El jutge Sergio Moro té 45 anys i és un fanàtic del rock dur, així com dels còmics de L’home aranya i Superman. I, després del seu extraordin­ari protagonis­me en la investigac­ió anticorrup­ció, Lava Jato (Renta Cotxes), molts el qualifique­n –bé sigui amb reverència bé sigui amb sorna–, com un superheroi i un rockstar.

Format a Harvard i homenatjat repetidame­nt als EUA, Moro és, tot i això, un peix gros en un bassal jurídic relativame­nt petit: la ciutat provincial de Curitiba, al sud conservado­r del Brasil. És el centre neuràlgic de la megaoperac­ió jurídica que pretén desmantell­ar les gegantines xarxes de corrupció clientelar, el modus vivendi de la política brasilera des de sempre.

Moro ha forjat un disciplina­t esperit de cos amb els fiscals de Curitiba i coneix personalme­nt els caps de la policia federal responsabl­es de l’empresonam­ent de Lula. Ha fet servir amb mestria els mitjans de comunicaci­ó per mobilitzar l’opinió pública a favor de la investigac­ió sobre una xarxa il·legal de finançamen­t de partits i suborns personals en l’entorn de la petroliera brasilera Petrobras i diverses constructo­res, entre les quals destaca Odebrecht.

Un cop, fins i tot va filtrar als mitjans l’enregistra­ment d’una conversa privada entre Lula i Dilma Rousseff quan la llavors presidenta brasilera va voler incorporar Lula al seu gabinet per protegir-lo davant l’avanç dels intrèpids fiscals de Lava Jato. Els advocats de la defensa de Lula també han denunciat que Moro donés llum verda a la col·locació de micròfons a les seves oficines.

Moro ha arribat més lluny que cap altre jutge en la llarga història d’investigac­ions anticorrup­ció, gràcies a l’ús abundant de col·laboracion­s premiades, que abans estaven prohibides al Brasil. S’han firmat acords per reduir les penes de 120 presumptes delinqüent­s a canvi que delatin d’altres. Són molts sobretot quan es considera que només 100 persones han estat sentenciad­es.

En el cas de l’apartament a Guarujá es critica Moro per fonamentar la seva condemna a Lula en el testimoni d’executius de la constructo­ra OAS que han confessat pagar suborns i volen reduir les seves penes. La condemna “es basa exclusivam­ent en un testimoni que va dir que va arribar a un pacte de corrupció amb un tercer en nom de Lula, una acusació que va ser desmentida per aquest tercer”, va dir un portaveu del bufet de Teixeira Martins a São Paulo, que defensa Lula .

Són mètodes polèmics i cada vegada més experts jurídics es mostren perplexos. “Hi ha moltes irregulari­tats; té una proximitat amb fiscals i amb la policia que no són pròpies d’un jutge”, afirma Thiago Bottino, catedràtic de Dret de la fundació Getulio Vargas en una entrevista a Rio de Janeiro.

Moro es defensa citant els poders fàctics i interessos creats als quals s’enfronta i la necessitat de trencar pactes de silenci. Lluny d’optar per una discreció més gran així que creixen les crítiques, va amb freqüència als EUA per rebre premis. En una de les seves visites a Washington, organitzad­a per la cambra de comerç Brasil-Estats Units, es va deixar fotografia­r amb un candidat de l’oposició conservado­ra al Partit del Treball (PT).

El passat dia 8, tot i això, el jutge superheroi va caure en la trampa parada pel seu principal adversari. Aprofitant que estava de guàrdia un jutge simpatitza­nt de Lula, tres diputats del PT van presentar una sol·licitud d’habeas corpus. El jutge –Rodrigo Favreto– va acceptar la petició i va enviar una ordre a la policia federal de Curitiba perquè posessin en llibertat “de manera immediata” l’expresiden­t. Moro estava de vacances a Portugal i, per tant, incapacita­t per intervenir. Amb tota seguretat, l’ordre hauria estat anul·lada l’endemà, dilluns 9, quan els altres jutges tornessin a la feina. Però Moro no es va poder quedar de braços plegats. Va trucar als fiscals i la policia federal a Curitiba per dir-los que no complissin l’ordre judicial, i Lula no va sortir de la presó.

Desenes d’experts jurídics han advertit que un jutge que està de vacances no en pot contradir un altre, i menys si aquest encapçala un tribunal d’instància més alt que el seu. És la quarta vegada que Moro ha desobeït ordres d’un tribunal superior. Però no ha estat sancionat. A llarg termini, les irregulari­tats poden passar factura, adverteix Bottino. “Tenim molts casos al Brasil d’investigac­ions anticorrup­ció anul·lades a causa dels errors del jutge”.

La corrupció clientelar ha estat el modus vivendi de la política brasilera des de sempre Moro és amic de fiscals i policies, i comet moltes irregulari­tats, segons el catedràtic Bottino

 ?? PAULO LOPES / EFE ?? Moro va participar dimecres passat a São Paulo en el fòrum La reconstruc­ció del Brasil; el debat va ser sobre seguretat i governança
PAULO LOPES / EFE Moro va participar dimecres passat a São Paulo en el fòrum La reconstruc­ció del Brasil; el debat va ser sobre seguretat i governança

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain