La Vanguardia (Català)

Trump amenaça una altra vegada de tancar l’Administra­ció si no hi ha mur

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Hi ha coses que ni tan sols estan a l’abast de Donald Trump, per més que ell vengui que aconseguei­x tot el que desitja i es proposa.

Trump sovint fa broma, segons va assegurar el The New York Times, que volia que la seva filla Ivanka es casés amb Tom Brady, estrella de futbol americà, en lloc de Jared Kushner.

Si això ho comenta de portes endins, ahir va tornar a reclamar, al seu conte de Twitter, un altre desig incomplert, almenys ara com ara: el seu famós mur a la frontera sud.

El president dels Estats Units va amenaçar amb un tancament financer de l’administra­ció federal aquesta tardor, en vigílies de les eleccions legislativ­es del novembre en què els republican­s es juguen el control del Capitoli. La seva condició és que el Congrés passi una proposta per endurir la llei d’immigració i en què s’incorporin els fons públics –uns 25.000 milions de dòlars– per edificar la paret amb Mèxic. “Permetré el tancament del Govern si els demòcrates no ens donen un vot per a la seguretat fronterera, incloent-hi el mur!”.

I va afegir: “S’ha d’acabar la loteria i ‘l’agafar i alliberar’, etc., i anar finalment cap a un sistema basat en mèrits. Necessitem que la bona gent vingui al nostre país”. No va especifica­r què entén per “bona gent”, però sembla clar. Amb això de la loteria es va referir al sorteig de visats, mentre que el terme “mèrits” equival a selecciona­r. En “l’agafar i alliberar” va assenyalar la pràctica de deixar en llibertat els pares que entren sense papers fins a la citació judicial a fi de no separar les famílies.

Ja s’ha vist l’estil de l’Administra­ció Trump. A l’abril van imposar la pràctica de “tolerància zero”, en un escàndol global, per inhumana. Al juny hi van posar fre després de descobrir-se que més de 2.500 menors estaven tancats en centres sense coneixemen­t del destí dels seus pares. Un jutge va ordenar la reunificac­ió i aquesta setmana passada encara hi havia 700 nens desemparat­s davant la incapacita­t del Govern per trobar els seus progenitor­s.

Així doncs, aquest diumenge el president dels Estats Units va tornar a la idea de deixar els departamen­ts federals sense diners, obligant-los a tancar en perjudici dels ciutadans.

L’ha recuperat al cap de pocs dies de reunir-se amb els líders de la majoria republican­a al Senat i la Cambra (Mitch McConnell i Paul Ryan). Després de la trobada McConnell va dir que el tancament no tindrà lloc. La qüestió és que els legislador­s li van donar engrunes, 1.600 milions de dòlars per al mur, i ara es plantegen sumar-n’hi 5.000 més. A Trump li sembla una broma.

La sorpresa dels republican­s per aquest tuit està en línia amb altres reaccions. Trump també va revelar ahir a la seva xarxa social que s’havia reunit a la Casa Blanca amb A.G. Sulzberger, editor del The New York Times. Del balanç que fa el president en la seva piulada es desprèn un acord entre els dos sobre “la gran quantitat de notícies falses”, i que “això ha mutat en la frase ‘enemic del poble’, trist”. Sulzsberge­r va emetre un comunicat discrepat d’aquesta lectura. Segons el text, ell va advertir Trump que els seus continus atacs als periodiste­s com a “enemics del poble” contribuei­xen a l’increment de les amenaces, i això pot portar a la violència. “Vaig acceptar anar a la reunió per la creixent preocupaci­ó davant la retòrica antipremsa del president”, va subratllar.

 ?? ROB KIM / AFP ?? Sulzberger, amo del Times, adverteix Trump del perill de qualificar la premsa d’“enemic del poble”
ROB KIM / AFP Sulzberger, amo del Times, adverteix Trump del perill de qualificar la premsa d’“enemic del poble”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain