La Vanguardia (Català)

Israel allibera Ahed Tamimi, la palestina que va bufetejar un soldat

Després de passar gairebé vuit mesos a la presó, l’activista vol estudiar Dret

- JERUSALEM

La jove palestina Ahed Tamimi va sortir ahir de la presó després de passar gairebé vuit mesos empresonad­a per haver bufetejat un soldat israelià el desembre passat.

Aquesta activista de 17 anys s’ha convertit en un símbol de la lluita per l’alliberame­nt del poble palestí des que el seu cas va fer la volta al món per un vídeo viral que mostrava el que va passar aquell 15 de desembre. Les imatges, gravades i compartide­s per la seva mare a través de Facebook, mostren com l’Ahed i la seva cosina Nour increpaven dos soldats israelians que feien guàrdia al pati de casa seva –a Nabi Salih (Cisjordàni­a)– durant una jornada de disturbis en què un altre jove de la família havia rebut un tret al cap. L’Ahed intenta que els soldats surtin de casa seva i en bufeteja un. Quatre dies més tard, quan el vídeo havia creat impacte a Israel, les tres dones van ser detingudes. Un tribunal militar israelià les va condemnar per agressió i per incitar a l’odi amb la difusió del vídeo.

La Nour va sortir al març però la mare, Nariman, i l’Ahed van ser alliberade­s ahir, tres setmanes abans de complir els vuit mesos. Després de sortir de la presó de Sharon, a Israel, van ser traslladad­es a Nabi Salih, on les van rebre entre aclamacion­s i banderes palestines.

Quan va arribar, l’adolescent va visitar uns familiars que havien perdut un membre en un enfrontame­nt al juny. Després, es va desplaçar a la localitat de Ramal·la per visitar la tomba del dirigent palestí Iassir Arafat, on va dipositar flors i va recitar l’Alcorà. Més tard, es va veure amb Mahmud Abbas. El president palestí va qualificar la jove de “símbol de la lluita i l’alliberame­nt de Palestina”. “L’estil de lluita pacífic d’Ahed Tamimi i del seu poble demostra que la nostra gent continuarà ferma en aquesta terra; tant és els sacrificis s’hagin de fer”.

La jove ha tornat amb les conviccion­s més que reforçades. En una roda de premsa que va tenir lloc ahir va dir que “la resistènci­a palestina continuarà” i que ella “seguirà aquest camí”. Ara, després d’examinar-se de batxillera­t a la presó, espera

La jove visita la tomba d’Arafat i es reuneix amb el president Abbas, que la qualifica de símbol de resistènci­a

entrar a la universita­t i estudiar Dret. El seu pare, Bassem, va dir que la seva filla volia estudiar a Cisjordàni­a tot i que també havia rebut beques per a l’estranger.

Malgrat ser lliure, l’Ahed ahir no estava del tot satisfeta. “La meva felicitat no és completa perquè tinc germanes que estan a la presó”. Tamimi es referia als 300 menors palestins empresonat­s per Israel, una situació criticada en fòrums internacio­nals, especialme­nt arran del cas Tamimi.

En un signe de solidarita­t, dos artistes italians van pintar un mural del rostre de l’Ahed al mur que separa Israel de Cisjordàni­a. Israel els va detenir per vandalisme. A l’Estat jueu, aquesta jove rossa i d’ulls blaus no és una heroïna sinó una provocador­a, una terrorista per a alguns. Entre ells, el ministre Uri Ariel, que en declaracio­ns a AP, va dir que el cas Tamimi mostra el que pot passar si s’abaixa la guàrdia. “Israel actua amb massa compassió amb aquests terroriste­s. Això ha de canviar”, va sentenciar.

 ?? ABBAS MOMANI / AFP ?? Ahed Tamimi celebra la seva llibertat a Nabi Salih (Cisjordàni­a), amb el pare, Bassem, i la mare, Nariman, que també va sortir ahir de la presó
ABBAS MOMANI / AFP Ahed Tamimi celebra la seva llibertat a Nabi Salih (Cisjordàni­a), amb el pare, Bassem, i la mare, Nariman, que també va sortir ahir de la presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain