La Vanguardia (Català)

El rei saudita ‘corregeix’ el seu fill i reitera el suport a la causa palestina

-

El príncep hereu saudita, Muhammad Bin Salman, pot ser l’home fort del regne, però no sempre ni en tots els aspectes. Presideix el Consell Econòmic del país, és ministre de Defensa, impulsa certes reformes... Tot i això, en qüestions bàsiques o de principi en política exterior no té l’última paraula. O almenys així ho sembla demostrar el seu pare, l’ancià rei Salman, amb el seu recent reiterat suport a la causa palestina, declarat davant els aliats àrabs i davant el mateix president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas.

En altres paraules, el rei s’ha col·locat a 180 graus de la posició que defensava el seu fill en dates molt recents, amb els seus contactes amb Israel i la seva aquiescènc­ia cap a un pla de pau dels Estats Units del qual, per cert, no es coneix gairebé res.

“No us abandonare­m. Acceptarem el que accepteu i rebutjarem el que rebutgeu”, li va dir el rei Salman a Mahmud Abbas en una trobada recent de què informava ahir l’agència Reuters citant l’ambaixador palestí a Riad, Basem Al-Agha, que va repetir aquestes paraules. L’estatus de Jerusalem i el dret de retorn dels refugiats palestins i els seus descendent­s als seus llocs d’origen són els pilars palestins en qualsevol negociació.

El març passat, el príncep Muhammad Bin Salman es reunia a porta tancada a Nova York amb representa­nts d’organitzac­ions jueves i deia que “les últimes dècades, els líders palestins han perdut una oportunita­t rere l’altra i rebutjat totes les propostes de pau que se’ls han fet. És hora que els palestins acceptin les propostes i accedeixin a asseure’s a negociar o callin i deixin de queixar-se”. Així va ser revelat per un destacat periodista israelià sense que hi hagués un desmentime­nt de Bin Salman. En una entrevista publicada per The Atlantic el2 d’abril, aquest afirmava: “Crec que els palestins i els israelians tenen dret a tenir la seva pròpia terra”. Era la primera vegada que la casa dels Saud feia una declaració d’aquest calibre favorable a Israel.

Funcionari­s palestins van dir a Reuters ja el desembre passat que Muhammad Bin Salman havia pressionat Mahmud Abbas perquè acceptés un pla de Washington. Amb això, i després de mesos de contactes entre saudites i israelians, semblava que el príncep estava fent un gir a la política de Riad, que almenys des de la seva iniciativa de pau del 2002 havia condiciona­t el reconeixem­ent d’Israel –per informe no sol del regne saudita sinó de la resta, suposadame­nt, del món àrab– a la creació d’un estat palestí i a la retirada dels territoris ocupats en el 1967.

Tot i això, “a l’Aràbia Saudita és el rei qui decideix ara sobre aquesta qüestió, no el príncep hereu”, va dir a Reuters un alt càrrec diplomàtic àrab a Riad, afegint que “l’error dels EUA va ser pensar que un sol país podia pressionar la resta, però no es tracta de pressions, cap líder àrab no pot cedir sobre Jerusalem o Palestina”.

En aquest sentit, l’ambaixador

“No us abandonare­m, acceptarem el que accepteu, rebutjarem el que rebutgeu”, va dir Salman a Abbas

palestí va recordar que l’última conferènci­a de la Lliga Àrab –el 15 d’abril passat a Dhahran, Aràbia Saudita– va ser anomenada La cimera de Jerusalem, i que el rei Salman hi va anunciar un paquet d’ajuda als palestins de 200 milions de dòlars. Segons Basem Al-Agha, això significa que Jerusalem i el dret dels refugiats continua sobre la taula.

Aquests punts bàsics no estan en el pla que suposadame­nt dirigeix el gendre de Donald Trump, Jared Kushner, que en 18 mesos no ha presentat res en concret. Un diplomàtic que va ser informat a Riad de l’última visita de Kushner, va dir que “Muhammad Bin Salman parlava mentre el rei estava en segon pla”. Neil Patrick, expert en l’Aràbia Saudita, opina que el rei sembla haver-se imposat a “l’enfocament políticame­nt temerari” del príncep però que aquest “no s’oposarà al pla de Kushner tot i que tampoc continuarà donant suport a les seves simplicita­ts políticame­nt unilateral­s”.

Per descomptat, fonts saudites neguen que hi hagi diferèncie­s entre el rei i el seu hereu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain